Cannabislegalisering

Mindre cannabisklirr i kassan än väntat

Kanadensiska myndigheter har inte fått in de skatteintäkter från lagligt cannabisförsäljning som man hade hoppats på för 2019.

Kanadensiska myndigheter väntade sig federala skatteintäkter på motsvarande 766 miljoner kronor för cannabisförsäljningen under 2019. Men de senaste uppskattningarna tyder på att man bara kommer få in två tredjedelar av detta. Det rapporterar National Post.

Utöver den federala skatten beskattas även cannabis provinsiellt, 75 procent av cannabisskatten går till provinserna. Det handlar om ungefär en dollar per gram såld cannabis. Under förra året såldes cannabis för nästan 7 miljarder kronor från licenserade återförsäljare.

Under 2020 hoppas kanadensiska myndigheter att få in 1 miljard kronor i skatt och 2023 hoppas man vara uppe i så mycket som 1,6 miljarder.

Den kanadensiska legaliseringen av cannabis har försvårats av att tillgången på licenserad cannabis inte kunnat hålla jämna steg med efterfrågan. Priset på cannabis som säljs i provinsiella butiker är också ca 40 kronor högre än det pris en köpare får betala på gatan för illegal cannabis.

Samtidigt försöker de stora cannabisföretagen att gå från en investeringsfas till att faktiskt dra in pengar till sina investerare, rapporterar Reuters.

Den kanadensiska cannabisjätten Aurora har fortfarande inte blivit lönsamt efter flera års expansion. Utgifterna under det senaste kvartalet överskred försäljningen fyra gånger om. Företaget sa nyligen upp 500 anställda i ett försök att spara pengar.

En annan cannabisjätte, Canopy Growth, har kommit en bit i att vända sina ekonomiska siffror från röda till svarta. Företagets senaste kvartalsredovisning var en positiv överraskning för investerare, trots att man fortfarande inte redovisar vinst, rapporterar CNN.

Canopy, som numera till stor del ägs av alkoholföretaget Constellation Brands, avsatte sin vd och grundare Bruce Linton förra året. Han ersattes av David Klein, en chef från Constallation Brands.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer