Cannabislegalisering

Cannabis ger inte förväntade skatteintäkter

Kaliforniens cannabisskatter uppbringade "bara" 771 miljoner kronor under andra kvartalet av 2019.

Guvernör Gavin Newsom har därför behövt revidera sina förväntningar på skatteinkomster från cannabissektorn. I januari uppskattade han att delstaten skulle dra in 3,7 miljarder kronor i cannabisskatter år 2019. I maj skrevs den siffran ner till 3 miljarder kronor. Totalt omsatte cannabisindustrin i Kalifornien ungefär 26 miljarder kronor 2018. Det rapporterar NPR.

Kalifornien legaliserade försäljning av cannabis för rekreationellt bruk på en reglerad marknad förra året. Det ledde märkligt nog till en minskad försäljning av laglig cannabis jämfört med året innan, då bara medicinsk cannabis var tillåten och marknaden mindre reglerad.

Jämfört med andra delstater som legaliserat cannabis har Kalifornien lyckats näst sämst med att uppbringa skatteintäkter från cannabismarknaden. Andra delstater har generellt sett en stark ökning i försäljningen av laglig cannabis efter legalisering av rekreationellt bruk.

Cannabisindustrins egna analytiker BDS Analytics tror att det har att göra med att det har varit svårt att få vissa områden att acceptera cannabisaffärer, och att det därför kan vara svårt att hitta lagliga försäljningsställen.

Kalifornien har valt att beskatta cannabis utifrån vikt snarare än utifrån pris och en försäljare kan också behöva betala skatt till flera olika instanser inom delstat och kommun. Detta leder till höga priser på laglig cannabis, vilket gör att kunderna vänder sig till den illegala marknaden.

Även om Kaliforniens cannabismarknad är den största lagliga i världen så är den illegala marknaden fortfarande större rapporterar Los Angeles Times. Uppskattningsvis kommer Kaliforniens invånare att spendera 90,5 miljarder kronor på den illegala marknaden.

BDS Analytics tror att så mycket som 53 procent av all cannabisförsäljning i Kalifornien fortfarande kommer att vara illegal om fem år.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer