Cannabislegalisering

Tveksamt om legal cannabis kan tränga ut svart marknad

Fler nya cannabisprodukter lanseras nu i Kanada. Men kan den nya marknaden tränga undan den etablerade svarta handeln?

Ätbar cannabis legaliserades i Kanada i höstas och nu börjar produkterna dyka upp i cannabisbutiker runt om i landet. Frågan är nu om legaliseringen kommer att åstadkomma den begränsning av den svarta marknaden som regeringen hoppas på. Kanadensiska marknadsanalytiker är inte så säkra. Det rapporterar CTV News.

Precis som med vanlig cannabis behöver de nya produkterna konkurrera med en illegal marknad som är väletablerad, erbjuder ett större utbud och oftast lägre priser. I registrerade butiker i provinsen Ontario kommer man till exempel inte kunna köpa mer än motsvarande 30 gram cannabis i ätbar form per köptillfälle. Ätbara produkter får inte innehålla mer än 10 milligram per styck. På den illegala marknaden finns betydligt starkare varor.

I Ontario har officiella cannabisförsäljare lanserat 59 nya produkter efter årsskiftet. Det handlar om ätbara varor, teer och vapingoljor. Samtidigt har man varnat för att tillgången kommer att vara begränsad till en början.

Samma problem har hämmat den kanadensiska legaliseringen sedan cannabis legaliserades i oktober 2018; de statliga försäljarna lyckas inte möta efterfrågan. Detta beror i sin tur på att producenter inte kunnat starta sin verksamhet tillräckligt snabbt utan att bryta mot strikt reglering.

Samtidigt varnar kanadensiska forskare för riskerna med ätbar cannabis. I den medicinsk tidskriften CMAJ skriver en grupp forskare om riskerna för överdoser och för att barn oavsiktligen får i sig cannabis.

Det kan ta timmar för ätbar cannabis att få effekt, till skillnad från rökt cannabis vars rus infinner sig betydligt snabbare. Det finns därför en risk att användaren äter mer cannabis innan den första dosen fått full effekt vilket kan leda till överdosering.

Produkternas utformning skulle också kunna leda till att barn får i sig cannabis. Just barn och äldre anser forskare vara de som löper störst risk genom att utsättas för cannabis. Äldre kan drabbas illa av hjärtklappningar, högt blodtryck, yrsel och försämrad balans vid en överdos.

Mer från Accent