Opioidkris i USA

Läkemedelsbolag tjänade 100 miljoner på journalverktyg

Programvaran i ett gratis journalsystem för privatpraktiserande läkare hade incitament för att skriva ut mer opioider inbyggt.

Läkare som gick igenom sin patients journal kunde få upp ett pop-up-fönster med frågor om patientens smärtnivåer. Utifrån läkarens svar rekommenderade sedan journalprogrammet en viss mängd smärtstillande, eller remiss till en smärtspecialist. Programmet kunde till och med lägga upp en behandlingsplan till patienten. Det rapporterar Los Angeles Times.

Bakom journalsystemet stod techföretaget Practice Fusion, och tjänsten användes mellan åren 2016 och 2019 runt 230 miljoner gånger av tiotusentals läkare runt om i USA. Men programmet var riggat. Det kom till genom en affär med ett större läkemedelsbolag och var designat för att främja förskrivningen av beroendeframkallande opioidläkemedel. För detta fick Practice Fusion nästan 10 miljoner kronor. Läkemedelsbolaget beräknas ha kunnat öka sin vinst med över 100 miljoner kronor tack vare mjukvaran.

Läkemedelsbolaget namnges inte i den utredning som nyligen offentliggjordes men Los Angeles Times skriver att allt pekar på att det handlar om läkemedelsjätten Purdue Pharma. Även Reuters hänvisar till en källa som menar att det är Purdue Pharma som är företaget bakom affären. Purdue pharma själva har dock inte velat kommentera.

Purdue Pharma har pekats ut som en av de större aktörerna bakom den rådande opioidkrisen i USA. De har under decennier offensivt marknadsfört sitt smärtstillande och beroendeframkallande läkemedel Oxycontin. Samtidigt har man försökt nedtona riskerna med det starka opioidläkemedlet, trots att dödstalen kopplade till opioider skjutit i höjden i USA.

Practice Fusion har erkänt vad de gjort och gått med på att betala nästan en och en halv miljard kronor för att förlika de rättstvister som de befinner sig i. Deras journalsystem var ett gratisprogram som finanserades med reklam och som främst riktade sig till mindre privata kliniker. Enligt egen uppgift användes deras system på runt 30 000 vårdinstanser. Enligt den statliga utredningen ska Practice Fusion ha haft liknande överenskommelser med 14 andra läkemedelsföretag.

Mer från Accent