Opioidkris i USA

Konsultföretag förlikar för 6 miljarder kronor

McKinsey är det senaste företaget i en rad att förlika sig för stora summor i USA:s opioidrättegångar.

McKinsey är en av världens största konsultfirmor och har jobbat för flera av de stora läkemedelsföretag som anklagas för att ha drivit på USA:s opioidkris, bland andra Purdue Pharma och Johnson & Johnson. Företaget har hjälpt till att marknadsföra starkt beroendeframkallande opioider som missbrukats, och lett till hundratusentals dödsfall under de senaste tjugo åren.

Nu har McKinsey förlikats med en koalition av 47 delstatsjurister, Washington DC och fem territorier och kommer att betala nästa 6 miljarder kronor för sin inblandning i opioidkrisen. Det rapporterar CNN.

– Vi valde att förlikas för att på ett snabbt sätt kunna erbjuda stöd till drabbade samhällen. På det här sättet hoppas vi kunna vara en del av lösningen till opioidkrisen, sa Kevin Sneader från McKinsey i ett uttalande om uppgörelsen.

McKinsey medger dock inte att man gjort något fel och vidhåller att man agerat lagligt. Det var McKinsey som rådde Purdue Pharma att rikta in sin marknadsföring på läkare för att öka sin försäljning och som utvecklade strategier för att öka lojaliteten mot Purdues varumärke. Detta var efter att Purdue erkänt sig skyldiga till flera brott relaterade till hur man marknadsförde sin smärtstillande medicin OxyContin. McKinsey rådde också Purdue Pharma att börja tillverka motgift mot opioidöverdoser och mediciner mot opioidberoende för att kunna tjäna ännu mer på det beroende som man varit med och skapa.

Pengarna från uppgörelsen ska användas för att tackla de skador opioidkrisen orsakat. McKinsey har sagt att man inte längre kommer arbeta med opioidrelaterade företag i framtiden.

Mer från Accent