Opioidkris i USA

Butiksjätte stäms för slarv med opioider

Det amerikanska justitiedepartementet stämmer Walmarts apotek för bristande kontroll av opioidrecept.

Stämningen hävdar att Walmarts apotek under flera år behandlat opioidrecept på ett slarvigt sätt, och inte undersökt recept och förskrivare som borde ha väckt misstanke. Hundratusentals oegentliga recept misstänks ha passerat genom Walmarts apotek rapporterar ABC News.

Walmart svarar i ett uttalande till det amerikanska justitiedepartementet att stämningen skulle tvinga apotek att ställa sig mellan patienter och deras läkare. Det borde vara Läkemedelsverkets uppdrag att hindra dåliga läkare från att förskriva opioider till att börja med, skriver Walmart. De menar också att stämningen är färgad av ”tidigare etiska överträdelser”.

Men Justitiedepartementet menar att apoteken har en viktig roll som ”gatekeepers” vid förskrivningen av läkemedel. I stämningen pekar de på ett fall där en oseriös läkare i Florida, som utan förbehåll skrev ut opioider till tusentals patienter, rekommenderade sina patienter att hämta ut läkemedlen via Walmart, eftersom andra apotek skulle kunna underkänna recepten.

Om Walmart fälls riskerar de att dömas till skadestånd på flera miljarder dollar.

Rättegångarna mot de läkemedelsföretag som anklagas för att ha drivit på opioidkrisen fortsätter. Men på grund av coronapandemin går processen långsammare rapporterar Washington Post.

I december 2020 dömdes Purdue Pharma för delaktighet i opioidkrisen. Fallet har varit centralt i processen och slutade med att företaget erkände att de bidragit till krisen. De gick också med på att betala ett skadestånd på flera miljarder dollar. Men kritiker menar att familjen Sackler, som äger Purdue Pharma, har kommit undan med stora delar av sin förmögenhet intakt. Ingen av ägarna har personligen ställts inför rätta – trots att interna mejlkonversationer visar hur Sacklerfamiljen jobbat för att öka försäljningen av opioider trots läkemedlens skadliga verkningar.

Opiodkrisen i USA beräknas ha skördat över 400 000 liv under de senaste tjugo åren.

Mer från Accent