Cannabislegalisering

Kanadensiska arbetsgivare säger nej till cannabis

En stor majoritet bland kanadensiska arbetsgivare tillåter inte cannabis på jobbet visar en undersökning.

För ett år sedan legaliserade Kanada cannabis för rekreationellt bruk. Nu visar en undersökning att legaliseringen har inte haft den negativa effekt på produktiviteten som många kanadensare befarat. Det rapporterar kanadensiska public service-kanalen CBC. Det kan bero på att många arbetsplatser inte tillåter att cannabis används på arbetstid, enligt den undersökning som CBC hänvisar till.

De flesta kanadensare som deltagit i studien upplever att cannabis har liten, eller ingen, påverkan alls på deras jobb. 74 procent säger att legaliseringen inte har påverkat produktiviteten, och 71 procent säger att drogen inte har ökat ogiltig frånvaro.

När personerna fick frågan före legaliseringen, trodde 46 procent av de svarande att produktiviteten skulle minska, och 40 procent trodde att frånvaron skulle öka.

Men en stor majoritet, hela 86 procent av respondenterna, uppgav även att deras arbetsgivare inte tillåter cannabis på arbetsplatsen. Endast åtta procent svarade att cannabis var tillåtet under arbetsdagen, och sju procent svarade att de inte visste.

Av de i studien som uppgav att de röker cannabis, sade fem procent att de har använt cannabis före jobbet, fyra procent sa att de använt cannabis under arbetsdagen, och sex procent sa att de rökt tillsammans med kollegor efter arbetet.

Hendrik Steenkamp, från ADP Canada (Det HR-programvaruföretag som beställt undersökningen), tror att många arbetsgivare har uppdaterat företagens policys så att anställda inte får använda cannabis.

– Om du därför inte får använda alkohol under arbetsdagen, eller komma till jobbet påverkad, då bör ju det gälla även cannabis, säger han till CBC.

Hendrik Steenkamp konstaterar också att det kan bli allt viktigare att utforma en policy för cannabis på arbetsplatsen i och med att ätbara former av cannabis, så kallade edibles, blivit lagliga.

CBC har också intervjuat Daniel Walker, chef på Cannabis Law Group, som ger juridisk rådgivning till företag i cannabis-industrin. Han är överraskad över att undersökningen visar att så många har begränsningar av cannabis på arbetsplatser och ifrågasätter detta.

– Om det inte är företag som har med säkerhet att göra, skulle förbudet vara chockerande eftersom det skulle få en hel del juridiska konsekvenser, säger han.

Piloter och lyftkransförare är sådana jobb där han menar att arbetsgivare kan kräva att anställda inte använder droger eller alkohol tolv timmar före ett skift.

Däremot tycker han att det är problematiskt för arbetsgivare att rättfärdiga ett förbud utanför arbetstid på jobb där sådana säkerhetsrisker inte finns.

*I undersökningen, som genomfördes av Ipsos på uppdrag av ADP Canada, deltog 1160 arbetande kanadensare över 18 år.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer