Cannabislegalisering

Ätbar cannabis nu i butik i Kanada

I måndags kunde kanadensare för första gången köpa ätbar cannabis lagligt i butik. Men bara i Newfoundland.

Newfoundland har en myndighetsägd försäljare av cannabis som sedan i måndags säljer chokladrutor och gummibjörnar med cannabis i. Men fler produkter väntas. Det rapporterar Bloomberg.

Kanadas nya lag, som kallats för cannabis 2.0 eller en andra våg av legalisering, innebär att man nu kan få tillstånd att använda cannabis som ingrediens i ätbara produkter, vapes och drycker. Lagen trädde i kraft i oktober, men att få tillstånd att sälja de nya produkterna har krävt minst 60 dagars handläggningstid.

Nova Scotia och New Brunswick förväntar sig att ätbar cannabis ska finnas tillgänglig innan nyåret. I Quebec kommer nya cannabisprodukter att börja säljas i butik den första januari. Men utbudet förväntas förbli begränsat. Ontario och Alberta följer efter med produkter på hyllan i mitten av januari.

Från och med idag kan boende i British Columbia köpa ätbar cannabis online från myndigheternas hemsida.

Många cannabisproducenter har förhållit sig avvaktande till den nya lagen, men förväntas lansera sina produkter under 2020. Båda jättarna på den kanadensiska marknaden, Aurora Cannabis och Canopy Growth, har planer på ett flertal produkter som kakor, choklad, godis. Canopy Growth har gjort en stor satsning på vapingprodukter som kommer att lanseras i början av nästa år enligt Bloomberg.

Mer från Accent