Cannabislegalisering

Flera till sjukhus på grund av ätbar cannabis

Akuta sjukhusbesök kopplas till ökat cannabisanvändande i Colorado, enligt en ny studie. Särskilt ätbar cannabis har ökat problemen. 

Marijuana legaliserades i Colorado 2012. Sedan dess har akuta sjukhusbesök relaterade till cannabis tredubblats på ett av statens största sjukhus, enligt en ny studie. Psykiatriska akutbesök visade sig vara betydligt mer vanliga när personer hade konsumerat ätbara matvaror innehållandes drogen, jämfört med när de rökt cannabis.

Forskarna granskade drygt 10 000 cannabisrelaterade besök vid UCHealth University of Colorado Hospital från 2012 till 2016 och upptäckte då att det var mer troligt att de som åt godis eller mat med marijuana i, upplevde panikattacker eller plötsliga psykiska störningar. Det trots att det säljs betydligt mindre av de varorna än rökbar cannabis, rapporterar amerikanska tv-kanalen NBC.

Cirka tio procent av cannabisrelaterade akutbesök associerades med ätbara former av cannabis, men produkterna står för endast 0,3 procent av den totala marijuanaförsäljningen.

– Akuta psykiatriska besök, som akuta panikattacker, akut psykos och akuta kroniska tillstånd, som akuta förvärrade tillstånd av schizofreni, var också oftare förknippade med ätbara cannabisvaror, säger doktor Andrew Monte, ledande författare till studien och docent i akutmedicin och akut toxikologi vid University of Colorado School of Medicine, till NBC.

Inhalerad marijuana orsakade däremot fler sjukhusvistelser på grund av cannabisrelaterat hyperemesissyndrom, ett tillstånd som ger svåra buksmärtor och kräkningar.

Andrew Monte tror också att människor konsumerar farliga nivåer av ätbar cannabis eftersom att de inte omedelbart känner av att de är höga på drogen och därför äter för mycket, vilket leder till de obehagliga sjukdomssymptomen. Effekten av ätbar cannabis känns vanligen inte förrän 2-3 timmar efter intag.

Eftersom studien endast fokuserat på ett sjukhus är det dock oklart om det handlar om en större trend.

Mer från Accent