Opioidkris i USA

Dömda opioidföretag tjänar miljarder på skattekryphål

Genom att göra förlustavdrag för böter kan USA:s fyra största opoidtillverkare få 40 miljarder kronor i skattelättnader.

Det handlar om företagen AmerisourceBergen, Cardinal Health, Johnson & Johnson och McKesson som nu försöker minimera skadan av sina domar. Genom kreativa avskrivningar, där bötesbelopp blir affärsförluster, skulle de kunna få tillbaka cirka 10 miljarder kronor var på betald skatt. Det rapporterar NPR.

Även skattelättnader som tillkommit för att hjälpa företag genom pandemin kan komma att användas av de fyra företagen, som sammanlagt dömts att betala 260 miljarder kronor i skadestånd för sin roll i den pågående opioidkrisen. För Cardinal Health kan det handla om 4,2 miljarder kronor i återbäring på skatter som betalts så långt tillbaka som 2015. Detta trots att företaget verkar vara vid god vigör ekonomiskt.

I skuggan av pandemin fortsätter den amerikanska opioidkrisen att skörda liv. I flera decennier har stora läkemedelsföretag tillverkat och marknadsfört starkt beroendeframkallande smärtstillande opioidläkemedel som för många amerikaner blivit en inkörsport till olagliga droger, som heroin och fentanyl. Den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC uppskattar att cirka 450 000 människor har avlidit till följd av opioidöverdoser mellan 1999 och 2018.

Mer från Accent