Opioidkris i USA

Erkänner sig medskyldiga till opioidkris

Purdue Pharma kommer att upplösas för att kunna betala de 80 miljarder kronor i böter som utdömts.

Purdue Pharma är en av de största aktörerna som pekats ut som ansvariga för USA:s pågående opioidkris. Detta som tillverkare av det starkt beroendeframkallande och det smärtstillande läkemedlet oxycontin.

Purdue Pharma och andra företag anklagas för att ha tonat ner att deras läkemedel kan vara beroendeframkallande. De har också använt sig av en aggressiv marknadsföring mot läkare och allmänhet. Just nu pågår en mångfald av rättsprocesser för att ställa läkemedelsindustrin till svars.

– Purdue Pharmas agerande har lett till att liv gått till spillo och att människor fastnat i beroende, säger Tim McDermott, Drug Enforcement Administration, DEA.

Purdue Pharma har redan ansökt om konkurs, men inte varit villig att erkänna sig skyldig till att ha orsakat opioidkrisen. Det har nu förändrats rapporterar CNN. Purdue Pharma kommer att erkänna sig skyldiga och betala 80 miljarder kronor i skadestånd. Pengarna kommer att gå till opioid-behandlingsprogram, och för att få fram den enorma summan kommer företaget nu att upplösas.

Företagets tillgångar ska nu användas för att bilda ett nytt allmännyttigt företag som ska drivas av en stiftelse. Amerikanska justitiedepartementet säger att det nya företaget enbart kommer att verka utifrån allmänhetens intressen, istället för att maximera vinst. De kommer att fortsätta producera smärtstillande läkemedel som oxycontin, samt läkemedel för att häva opioid-överdoser. Företagets avkastning ska gå till att betala Purdue Pharmas böter.

25 av de delstater som stämt Purdue Pharma har protesterat mot att staten tar över produktionen av oxykontin. De vill hellre att företaget säljs till en privat aktör.

– Den här uppgörelsen är bara en illusionen av rättvisa. Regeringen hade en möjlighet att sätta Purdue Pharmas ägare i fängelse, men istället gjorde de en uppgörelse om böter, som antagligen aldrig kommer att betalas fullt ut, säger delstaten Connecticuts chefsåklagare William Tong.

Enligt den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC dog 450 000 människor av opioidöverdoser 1999–2009. Under 2018 var en tredjedel av alla opioid-relaterade dödsfall kopplade till receptbelagda preparat.

Mer från Accent