Psykedelisk renässans

Behandling med ecstacy mot PTSD utökas

Den amerikanska myndigheten för livs- och läkemedel, FDA, ger grönt ljus för att fler ska få prova MDMA-assisterad terapi för att lindra post-traumatiskt stresssyndrom.

Med myndighetens godkännande kommer nu Multidisciplinary Association for Psychadelic Studies, MAPS, att utöka sina tester med MDMA, den aktiva substansen i ecstacy. Upp till 50 patienter med posttraumatiskt stresssyndrom, PTSD, kommer att få tillgång till behandlingen. Det meddelar MAPS i ett pressmeddelande.

Den utökade behandlingen riktar sig till patienter med behandlingsresistent och måttlig till svår PTSD. Behandlingen innefattar psykoterapi i kombination med den psykoaktiva substansen MDMA vid upp till tre tillfällen. Substansen ska intas i en kontrollerad miljö med två terapeuter närvarande.

Behandlingen kommer att vara tillgänglig på upp till tio platser i USA, men vilka platser det blir är ännu inte bestämt. Själva uppger MAPS att de har fått in över 120 ansökningar om att få erbjuda behandlingen.

Sedan tidigare pågår även fas 3-försök via MAPS för att utveckla en behandling mot PTSD genom MDMA-assisterad psykoterapi. Försöken beräknas vara klara under 2021, vilket betyder att en psykedelisk behandling av PTSD skulle kunna vara tillgänglig för den amerikanska allmänheten år 2022.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer