Opioidkris i USA

Anklagelsen: Kina underblåser amerikansk fentanylkris

Stora skattelättnader för kinesiska företag som exporterar kemikalierna som behövs för att framställa fentanyl.

En kommitté vid den amerikanska kongressen anklagar Kina för att subventionera export av kemikalier som används för att göra fentanyl. De menar att detta späder på den amerikanska opioidkrisen, det rapporterar Reuters.

Företag som tillverkar fentanylanaloger, varianter av den starka syntetiska opioiden, och de kemikalier som behövs för att framställa drogen kan få skattelättnader om de säljer sina produkter till utlandet. Det påstår kommittéen med hänvisning till offentliga kinesiska skatteuppgifter.

Alla fentanylanaloger är sedan 2019 reglerade i Kina, men det har inte hindrat företag från att fortsätta exporterar kemikalierna. Amerikanska myndigheter har i flera år hävdat att det fentanyl som skördat många liv i USA ursprungligen kommer från Kina, via mexikanska drogkarteller.

Kina har förnekat det här sambandet och hävdat att den amerikanska opioidkrisen är ett amerikanskt problem som inte Kina rår för. Den kinesiska ambassaden i Kina svarade på de senaste anklagelserna att man arbetar med amerikanska myndigheter för att kontrollera kemikalierna och att extra insatser är på gång för att uppnå detta.

Mer från Accent