Opioidkris i USA

9 dömda i samarbete mellan USA och Kina

Trots ländernas handelskonflikt har ett samarbete mellan länderna lett till att man kunnat spränga ett fentanylnätverk i norra Kina.

En av de gripna dömdes till döden, två till livstids fängelse och de övriga kortare domar, mellan sex månader och tio år. Men Kina omvandlas oftast dödsdomar till livstidsstraff skriver Time magazine.

Domarna utgör kulmen av ett samarbete mellan kinesiska och amerikanska rättsväsenden som pågått sedan 2017. Med utgång från ett tips har man jobbat för att bryta upp en internationell fentanylliga. Slutligen kunde nio kinesiska medborgare gripas för sin roll i fentanylsmugglingen.

Vid gripandet beslagtogs nästan 12 kilo fentanyl och 19 kilo av andra droger.

Kinesiska myndigheter säger att ytterligare två fentanylnätverk finns under deras lupp tack vare information från amerikanskt rättsväsende. Samtidigt tittar amerikansk polis på amerikaner som handlat fentanyl genom det kinesiska nätverk som nu gripits och dömts.

Under 2019 har Kina och USA befunnit sig i en bitter handelskonflikt samtidigt som USA försöker få Kina att stoppa smugglingen av fentanyl till USA. Fentanylfrågan har därför blivit en förhandlingsbricka i handelskonflikten. Samtidigt förnekar Kina att det fentanyl som skördar otaliga offer i den amerikanska opioidkrisen till största del skulle komma från Kina.

Mer från Accent