Gårdsförsäljning

Gästkrönika: ”En vinst för Systembolaget”

Ponthus Jessmor, politisk sekreterare på IOGT-NTO:s drogpolitiska avdelning uppskattar protesterna som sinkar planerna på gårdsförsäljning.

Att Portugal i sista stund skulle ge sig in i diskussionen om det svenska förslaget till gårdsförsäljning, var det nog väldigt få som såg framför sig. Portugal är ju inte direkt kända för att sätta folkhälsan i första hand, men det kan nu vara deras uttalande som räddar Systembolaget i den här gårdsförsäljningsstormen.   

I somras presenterade regeringen, efter över 2 års förhandling, sitt förslag till att införa gårdsförsäljning som ett sätt att “gynna den svenska besöksnäringen”. Det är ett förslag som inte fungerar EU-rättsligt, inte håller måttet enligt gårdsförsäljningens förespråkare och som dessutom konkurrensutsätter Systembolaget. Med andra ord är det ett riktigt dåligt förslag som riskerar det viktigaste skyddet vi har för alkoholens skador på samhället, monopolet. 

Lagrådet lämnade en kommentar efter att ha granskat förslaget och påpekade att det finns stora risker med att införa gårdsförsäljning – det går inte att garantera att EU-rätten låter Sverige behålla sitt monopol om vi går vidare med detta. Men om man är villig att ta den risken eller inte är i slutändan ett politiskt beslut. 

Vi var många som trodde att idag, den 8 oktober, skulle vara dagen då regeringen fick grönt ljus från EU-kommissionen att gå vidare med förslaget. Men Portugal insåg i sista sekund att det som Sverige håller på att göra kommer att bryta mot EU-rätten, framför allt mot de berömda artikel 34 och 36 i FEUF.  Att införa gårdsförsäljning och motivera det utifrån folkhälsoskäl kommer helt enkelt inte att hålla, något som Portugal, till skillnad från vår egen regering, har insett.   

 I stället för att regeringen fått grönt ljus måste nu Ulf Kristersson vänta ytterligare tre månader på högspänn. Under ytterligare tre månaders behandling i EU-kommissionen är det troligt att fler aktörer kommer inse vad Sverige håller på att göra. Tidigare har vi sett den europeiska vinlobbyn (CEEV) och den spanska vinorganisationen (FEV) kritisera förslaget, utifrån att de känner sig kränkta av att inte få ta del av de marknadsfördelar som gårdsförsäljning skulle innebära. Dessutom har CEEV tidigare hotat med att dra Sverige inför EU-domstol om man inför gårdsförsäljning, en varning som regeringen borde ha lyssnat på redan första gången.   

Men det som Portugal nu har gjort stoppar inte bara förslaget i tre månader till, det tvingar EU-kommissionen att faktiskt agera och noga se över det som Sverige föreslår. Högst troligen kommer de, precis som alla andra, inse att förslaget är helt uppåt väggarna. De kommer troligen förstå att flera aktörer på EU:s inre marknad kommer bli kränkta och att de därmed agerar mot förslaget.   

Nu blir det en lång väntan fram tills den 8 januari innan vi får se vad EU-kommissionen kommer fram till när de läser vad Portugal, andra länder och organisationer tycker och tänker i frågan.  Under tiden kommer vi i IOGT-NTO att fortsätta påverka andra länder för att de ska göra samma sak som Portugal. För oavsett anledning till deras protester så är det här en vinst för nykterhetsrörelsen och en vinst för Systembolaget.   

Ponthus Jessmor
Politisk sekreterare, IOGT-NTO:s drogpolitiska avdelning

Mer från Accent