Ungas drickande

”Vi måste prata mer om våra aktiviteter”

Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, bildades 1970, då ungdomsdrickandet var som mest utbrett. Ändå var medlemsantalet betydligt högre då.

– Attityden mot oss har förändrats. Att prata om hur dåligt alkohol är är inte relevant längre. Det har vi gjort länge, och kombinerat det med ”kom och häng med oss – här dricker vi inte”, säger Filip Nyman, ordförande för UNF.

UNF måste använda ett annat sätt att närma sig unga, säger han.

– Vi måste prata mer om våra aktivi­teter och vad vi vill göra.

Han anser att UNF fortfarande har en viktig roll att fylla.

– Vi är en demokratiskola för unga. Hos oss får man göra det man vill. Och alkoholindustrin är fortfarande ett problem. Deras påverkan på klimatet
och den skada de gör internationellt engagerar unga.

Så vad gör man i UNF då?

– LAN är stort. Det digitala slår igenom mer och mer och många gör saker på distans. Andra träffas och fikar eller ordnar taco- och pizzakvällar.

I UNF får man vara medlem från 13–25 års ålder. Flest är i åldern 15–17.

– Fler äldre skulle göra det lättare för oss att vara med i de stora debatterna. För att nå dem behöver vi vässa vår politiska plattform. Just nu reviderar vi vårt alkohol­politiska program.

Filip Nyman ser ljust på framtiden för UNF.

– Vi fick en medlemsökning förra året och är nu flest sedan 2010. Vi har krympt den administrativa kostymen och har blivit bättre på att prioritera.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer