Märta Alsén. Foto: Marc Femenia.

Ungas drickande: Stor skillnad mellan generationerna

Helen Fries och Märta Alsén är mor och dotter, och de beskriver skilda upplevelser av att vara ung – inte minst när det gäller inställningen till alkohol.

Märta Alsén är född 1983 och uppväxt i den lilla orten Ljungsbro utanför Linköping. Hon gick ut nian 1999, något år innan alkoholtrenden började vända nedåt på allvar.

– Det förekom ganska mycket alkohol och många som var väldigt unga drack. De som drack köpte av missbrukare eller av äldre ungdomar. En del stal av sina föräldrar. De som ansågs tuffa drack mest, säger hon.

Själv såg hon dock inte mycket av något fylleri.

– Jag upplevde det som ganska osynligt. På Valborg kunde man se fulla ungdomar ute, men annars var det nog mest på hemmafester. De skröt och skrävlade efteråt om hur mycket de druckit.

Själv hörde hon inte till det gänget.

– Det var uttalat förbjudet hemifrån att dricka för mig. Mina föräldrar förstod att det förekom alkohol, men de var tydliga med att det inte var okej.

På högstadiet umgicks Märta Alsén och hennes kompisar mest hemma hos varandra. Det var ganska vanligt med föräldrafria fester.

– Men det var inte ofta det var särskilt stökigt. Alkohol fanns med, men jag upplevde ingen press att dricka. Och jag var inte ensam om att inte dricka.

Efter första året på gymnasiet var Märta Alsén utbytesstudent i Sydafrika.

– Där var många unga hårt hållna och fick inte vara ute. Många smet ändå ut och det var mycket mygel. Mina föräldrar har haft mer tillit, säger hon.

Hennes alkoholdebut skedde på skolavslutningen i nian.

– Jag drack inga mängder och blev inte särskilt påverkad, men det blev min kompis, så jag behövde ta hand om henne. Jag ringde mina föräldrar som kom och hämtade oss. Även om jag visste vad de ansåg så var de aldrig dömande.

Märta Alsén, som idag är 36 år, tror hon att hon dricker mer alkohol än vad hennes föräldrar gjorde under hennes uppväxt.

– Jag kan inte minnas att de drack alkohol annat än ibland när vi hade gäster.

Märta Alsén. Foto: Marc Femenia.

Hon är själv mamma till två döttrar, 10 och 12 år gamla.

– Jag hoppas kunna vara som mina föräldrar; tydlig med vad som gäller, men att barnen ändå vågar höra av sig om det skulle hända något.

Hon har noterat att de som är födda på 1990-talet tillbringar mer tid i hemmet än vad hon själv gjorde.

– Att vara ute verkar inte locka på samma sätt som förr. De har också ett större fokus på hälsa. Och så är det trendigt med alkoholfritt. Ytan är så viktig i dag. Då passar det kanske inte med alkohol, funderar hon.

Märta Alsén har kollegor som har tonårsbarn.

– De verkar vara mycket med sina föräldrar. Många idrottar och verkar ta idrotten på större allvar än vad vi gjorde. Vi kunde få äldre lagkamrater i fotbollslaget att köpa ut alkohol åt oss. Det tror jag inte skulle hända idag, säger hon.

”Jag hoppas kunna vara som mina föräldrar; tydlig med vad som gäller, men att barnen ändå vågar höra av sig om det skulle hända något.”

Märta Alsén

Märta Alséns mamma Helen Fries är 66 år, född 1953. Hennes ungdomstid skiljer sig en hel del från dotterns.

– Det var mycket mer alkohol när jag var ung. Mina föräldrar var väldigt alkoholliberala och jag fick smaka hemma. De hade en tanke att om man drack hemma så lärde man sig vad man tålde. Själv tror jag inte alls på det,
säger hon.

Hon och hennes man var betydligt mer restriktiva mot sina fyra barn.

– Vi drack oerhört lite från det att barnen föddes till de flyttade hemifrån. Dels orkade man inte, dels skulle det vara väldigt pinsamt om något hände och man inte skulle kunna komma och hämta dem.

Relationen till föräldrarna var också annorlunda.

– Mina föräldrar hade inte en susning om vad jag gjorde. Jag var sladdbarn,
men jag tror inte det var några föräldrar som hade koll. Tidsandan var sådan. Idag har man mycket större koll.

Helen Fries. Foto: privat.

Hennes alkoholdebut skedde också tidigare än dotterns.

– Jag var 13–14 år när jag drack första gången med kompisar. Då var det ett äldre syskon till en kompis som köpte ut, men jag hade ju redan smakat flera gånger hemma.

Helen Fries anser att dagens föräldrar är mer beskyddande.

– Som förälder är man mer orolig för att barnen ska råka illa ut; rädd att flickor ska bli sexuellt utsatta och att pojkar ska råka ut för våld. Hela samhället har ett ökat säkerhetstänk. Man utsätter inte barn för passiv rökning, eller att åka utan bilbälte eller cykelhjälm. Lekplatserna ska vara så säkra att de blir tråkiga. Ibland kan jag tycka att det nästan gått för långt. Hur ska barn lära sig om de inte får slå sig?

Även som vuxna vänder sig dagens unga till sina föräldrar.

– Inte gick vi till våra föräldrar när vi behövde hjälp att flytta, eller med något annat. Det var kompisar man ringde. Hade man flyttat hemifrån så stod man på egna ben. Problem var heller inget jag pratade med mina föräldrar om. Jag har en mycket närmare relation till mina barn än jag hade till mina föräldrar.

”Det var mycket mer alkohol när jag var ung. Mina föräldrar var väldigt alkoholliberala och jag fick smaka hemma.”

Helen Fries

Hon tycker att dottern verkar uppfostra sina barn ungefär likadant.

– Jag tror hon uppfostrar sina ungefär som vi fostrat våra. Skillnaden var större mellan mig och mina föräldrar. Och tittar man ännu en generation tillbaks tror jag att skillnaden var ännu större. Då fanns det ingen ungdomstid. Man var barn tills man konfirmerades, sedan var man vuxen.

Helen Fries tycker att unga idag verkar ha ett stort kontrollbehov.

– De vill ha kontroll över allting och helst veta från början vad som ska hända i steg sju. Väldigt lite lämnas åt slumpen. Men så ser ju samhället ut idag. Du ska tänka på pensionen från första sommarjobbet. Marknadskrafterna är starka. Du får inte vara ”fel”.

Hon tror att kontrollbehovet kan påverka att de unga väljer att inte dricka.

– För det kan inte vara tillgången. Det finns gott om alkohol och de unga har ju mer pengar idag än vad vi hade.

Mer från Accent