Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, valde under sitt förbundsmöte i lördags att ställa sig utanför den nya organisationen som IOGT-NTO-rörelsens tre övriga förbund valt att samlas i.
– Det har hela tiden varit stora skillnader i vad man tycker. Men det främsta vi fått till oss där man inte känner igen sig i är den demokratiska process som den övriga rörelsen har, säger Björn Jönsson, ledamot i NSF:s förbundsstyrelse och Horns scoutkår.
Det är framförallt synen på hur man utser ombud som skiljer sig med den övriga rörelsen, menar han.
– I de andra tre förbunden så har man distriktsombud överlag. Man utser ombuden på en hög nivå och det är inte alla medlemmar som har en lokalförening på samma sätt. Alla våra medlemmar utgår från kåren vilket gör att man har en lokal förankring med ombud från lokal nivå.
NSF:s förbundsmöte var sent ute när man skulle gå till beslut om att acceptera eller säga nej till det förslag som tagits fram på hur den nya organisationen skulle se ut.
– Vissa ombud missförstod och trodde att scoutkomittén inte var stadgefäst i det slutgiltiga förslaget.
Scoutkommittén var det organ som var tänkt att ta vara på scouternas intressen i den nya organisationen. Trots missförstånden så fanns scoutkommittén med i det slutgiltiga förslaget på stadgar och röstades igenom av de andra förbunden. Den nya organisationen ska alltså enligt sina stadgar ha en scoutkommitté som består av scouter och nomineras av scouter. Men att scoutkommittén i slutändan skulle väljas av den nya organisationens förbundsstyrelse har varit en stötesten i förhandlingarna.
– I det slutgiltiga förslaget var det en ganska stor del om att scouterna ska vara fria att nominera till kommittén. Det blidkade en del men andra ville gå hela vägen och även kunna välja kommittén, säger Björn Jönsson.
Men beslutet var långt ifrån enhälligt. 58 procent av NSF:s ombud röstade emot förslaget om ny organisation medan 42 procent röstade för.
– Det är nog den största reservation jag sett i alla mina år mot det här beslutet. Så folk är inte alls överens egentligen.
Vad hade de andra förbunden behövt göra annorlunda för att vinna över NSF:s ombud?
– Det är svårt att sammanfatta egentligen. Det är lite spretigt om vad som varit kärnfrågorna. Och om vi fått igenom allt vi ville så kanske något annat förbund inte känt sig hemma med förslaget. Då hade vi haft samma resultat fast med ett annat förbund utanför.
Nu har NSF:s förbundsstyrelse börjat analysera vad som hände i lördags och tittar på de medskick man fått från ombuden. I kårerna kommer verksamheten att rulla på som vanligt.
– Inget förändras ju i verksamheten, däremot funderar vi över konsekvenserna framåt, och det behöver vi våra medlemmar till.
NSF har dragits med en vacklande ekonomi under flera år. De senaste åren har man gått back flera miljoner årligen och tvingats skära ner på personalen på förbundsnivå. Efter helgens beslut är det ännu inte klarlagt ifall NSF kommer att fortsätta få ta del av MIljonlotteriets överskott. Hur det skulle påverka NSF på förbundsnivå är ännu oklart.
– Förbundsstyrelsen har ett möte kvar i år och ska då gå igenom hur vi lägger upp 2025. För NSF:s del så har vi vårt ordinarie förbundsmöte nästa år och då måste vi veta mer konkret hur framtiden ser ut, säger Björn Jönsson.