Kamratstöd

Telefonstödet Sober support är äntligen igång

Under ett och ett halvt år har förberedelserna pågått, en webbsida byggts och samtalsledare utbildats. Nu svarar 20 personer i telefon vid olika tider på dygnet.

Sober support har smugit igång sin verksamhet. Samtalsledarna finns på plats för att svara i telefon, men än är det inte så många hjälpsökande som hittat dit.

– Nu är det dags att börja marknadsföra tjänsten. Vi var med på Socionomdagarna i november och vi har tryckt upp visitkort som kan läggas ut på mottagningar och kamratstöd. Vi ska också marknadsföra tjänsten i sociala medier, säger Sofia Modigh, utvecklingschef på IOGT-NTO.

De som svarar i telefon är alla utbildade i samtalspedagogik.

– Alla har gått Wendelsbergs utbildning ”Samtalsledaren” eller har motsvarande kunskaper från någon annan utbildning. Vi har både socionomer och terapeuter med i gruppen.

Hon betonar att det inte handlar om någon terapi.

– Det här är ett kamratstöd. Samtalsledaren har någon form av egen erfarenhet, antingen av eget beroende eller av att vara anhörig. De kan ge stöd och tipsa om vart man kan vända sig och berätta att ”så här gjorde jag”.

Målgruppen är hjälpsökande som inte mår bra och behöver en knuff för att söka vidare.

– På hemsidan kan de se vilken bakgrund våra samtalsledare har. Har jag ett problem ska jag hitta någon som har haft liknande problem, men jag kan förstås välja att ringa någon annan. Vi har också några som talar andra språk, men skulle gärna ha ännu fler.

Att kunna välja vem man ska ringa förutsätter förstås att det finns några att välja på.

– Vi är väldigt glada att så många har ställt upp. De ställer upp helt ideellt.

Samtalsledarna bestämmer själva när de ska vara nåbara. Det syns på hemsidan vilka som är aktiva för stunden.

– Alla har en eller flera fasta tider då de svarar i telefon. En hjälpsökande som ringt en gång kan välja att fortsätta kontakten med samma person eller att ringa någon annan. Det är inte som en akutlinje som har öppet dygnet runt. Tanken är att vi ska länka till jourlinjer för den som behöver akut hjälp.

En av samtalsledarna är Emma Ivarjord, projektsamordnare på IOGT-NTO:s Gävle-Dala-distrikt.

– Jag hörde om Sober support på Socialt forum förra året och kände genast att det här vill jag vara med på. Jag har inte gått Samtalsledaren, men är socionom. Nu jobbar jag på IOGT-NTO med Familjekällan och vårt kamratstöd så jag har en del erfarenhet.

Samtalsledarna får också stöd av en ideell mentor.

– Vi har digitala möten varannan månad, lyssnar till föreläsningar och pratar om olika scenarier som kan inträffa, varför vi valt att delta och vad vi vill uppnå.

Vad är det du vill uppnå?

– Jag hoppas kunna så frön hos dem som ringer till att våga förändras. Jag vill ingjuta mod och ge styrka. Jag har själv varit på andra sidan. I många år var jag läkemedelsberoende och jag vet hur fantastiskt det är när man vågar satsa på att bli fri.

I åtta år var Emma Ivarjord sjukskriven.

– Efter ett antal operationer som lett till kronisk smärta låg jag hemma på soffan och åt en massa starka smärtstillande mediciner. Till slut blev jag så trött på mig själv och hur mitt liv hade blivit att jag trappade ut medicinerna på egen hand, vilket i och för sig inte är att rekommendera. Sedan kontaktade jag kommunen och frågade om de kunde hjälpa mig att ordna arbetsträning och praktikplats och det gjorde de.

Det ledde till att hon fick jobbet på IOGT-NTO.

– Jag lever mitt bästa liv nu. Jag har fortfarande svårt att förstå att det är sant och måste i bland nypa mig i armen. Därför vill jag också gärna dela med mig till andra. Var och en måste själv komma till vändpunkten, men det finns inget finare än att få vara med på resan, säger Emma Ivarjord.

Mer från Accent