Stödsajt

Snart lanseras Sober Support  

Sober Support är ett webbverktyg som ska hjälpa människor med beroendeproblematik.

IOGT-NTO lanserar ett webbaserat gratisverktyg som ska hjälpa personer med beroende att få kontakt med andra med liknande bakgrund – för att få hjälp och stöttning. 

– Webbsidan är under utveckling och under hösten kommer samtalsledare utbildas på distans, säger Winnie Blom-Jensen, verksamhetsutvecklare IOGT-NTO. 

Konceptet kommer från början från IOGT i Tyskland, där ett liknande projekt har varit igång i flera år. 

– Vi har haft en tät dialog med dem och kunnat ta hjälp av vad som har fungerat på deras sida. För dem har det varit otroligt framgångsrikt i många år så vi hoppas på att kunna hjälpa många genom det här projektet. Hela upplägget, tanken och så som det fungerar i Tyskland har varit jättebra och de har kunnat nå människor på ett seriöst sätt, säger Winnie Blom-Jensen. 

Den som vill delta kommer att länkas samman med någon som matchar med intressen eller bakgrund, och få stöttning genom samtal och träffar som inte nödvändighetsvis behöver ske vid fysiska möten utan kan genomföras på distans.

– Vår förhoppning är att folk ska hitta till våra kamratstöd, sociala företag, eller annan verksamhet och hitta andra att vara nyktra tillsammans med. 

Samtalsledarna utbildas av IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsberg och del två startar under hösten. Det har funnits ett stort intresse för att utbilda sig till samtalsledare säger Winnie Blom-Jensen.  

– ­Vi behöver människor med olika erfarenheter så de som har erfarenhet av missbruk eller att vara anhörig eller ett vuxet barn till en missbrukare får gärna ta kontakt med mig om de vill vara en del av projektet. 

Projektet finansieras genom bidrag från Stiftelsen ansvar för framtiden

– Vi har sökt bidrag för ett treårigt projekt och fått finansiering för det första året. Sedan kommer vi kunna söka pengar till de två efterföljande åren senare. 

Webbsajten kommer att byggas upp allt eftersom och anpassas efter vad som fungerar. Förhoppningen är att många ska kunna få hjälp via Sober Support. 

– Detta kommer också göra att vår fysiska verksamhet blir synlig, men det krävs att vi lyfter den här hemsidan i olika sammanhang så människor vet var de kan söka hjälp och att den finns, säger Winnie Blom-Jensen. 

Björn Lanefelt är lärare på Wendelsbergs folkhögskola och har över 25 års erfarenhet av att utbilda samtalsledare för olika sammanhang. Kursen på Wendelsberg har pågått i tre år och har nu uppdaterats för att samtalsledarna som startar denna omgången ska vara redo för att prata med människor som söker hjälp via Sober Support.

– I Tyskland, där de hållit på med det här länge, har de sett att grupper där både anhöriga och beroende deltar leder inte bara till oerhört spännande samtal utan också till bättre hälsa och minskar benägenheten för återfall. De blandade grupperna fungerar också bättre, säger han.

Samtalsutbildningen pågår i 15 veckor och består av ett digitalt utbildningstillfälle per vecka.

– Kursen har anpassats till att fungera för samtalsledare som ska samtala genom Sober Support genom att vi utbildar i förmågan till handledning och att tala med en enskild person – inte enbart med en grupp. Samtalsledarna utbildas i en modell som heter MI, motiverande samtal, och kursdeltagarna kommer att kunna få handledning när vi startar upp hemsidan, säger Björn Lanefelt, och tillägger att det fortfarande finns platser kvar på kursen som det går att anmäla sig till.

Mer från Accent