Lokaler

9,6 miljoner till nyktra hus – Se hela listan

Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, i Jönköping får totalt 7, 7 miljoner kronor för att rusta Rosa villan.

Boverket ger 9,6 miljoner kronor i bidrag för upprustning av nyktra mötesplatser. UNF i Jönköping får miljoner för att rusta sitt rosa paradis vid Vättern.

Det är en av de allra första riktigt varma sommardagarna och Vätterns strand är full av solande människor, några modiga vågar sig till och med ner i vattnet. Det här är en mycket populär plats bland Jönköpingsborna. 

Utanför Rosa villan, ett stenkast från vattnet, tar två mycket glada medlemmar emot.  

Simon Brehmer och Henrik Yxing. Foto: Anna Fredriksson.

– Det här är superstort, det går inte ens att föreställa sig. UNF går in i en ny rosa era. Vi köpte Rosa villan för två år sedan och med Boverkets och kommunens bidrag till renovering blir det på riktigt UNF:s hus där vi kommer att kunna skapa verksamhet för ungdomar i nyktra miljöer, säger Henrik Yxing, distriktsordförande för UNF Jönköping. 

Nio av Våra Gårdars ansökningar fick bifall (se listan längre ned) när årets beslut från Boverket om investeringsbidrag till allmänna samlingslokaler kom häromdagen. UNF Jönköping fick full pott på sin ansökan, nästan 4,9 miljoner kronor. Och Jönköpings kommun bidrar med ytterligare 2, 8 miljoner kronor. 

Rosa villan är nedgången, huset stod tomt i flera år innan UNF efter många  turer i kommunen blev de som flyttade in. I konkurrens med andra blev föreningen utvald som den som hade det bästa ändamålet för sin verksamhet. 

Simon Brehmer är projektansvarig för Rosa villans renovering, och han har varit med genom hela processen sedan drömmen om ett eget hus för UNF väcktes för sju år sedan. Han visar på ritningarna hur huset ska tillgänglighetsanpassas. 

– Vi ska ha ett kafé på nedervåningen och förenings- och föreläsningslokaler på övervåningen. Vi ska också återskapa delar av huset, som en terrass på övervåningen, berättar han.  

Simon Brehmer. Foto: Anna Fredriksson.

Förra sommaren användes huset som bas vid raster för dem som jobbade i UNF:s glasskiosk, en framgångsrik verksamhet som ska utökas i sommar. Det centrala läget vid sandstranden med volleybollplaner och gräsmattor ger möjligheter att locka till aktiviteter.   

– Folk från hela länet kommer hit när det är varmt. Jag är född 2001 och Vätterstranden har varit en samlingsplats hela mitt liv. Rosa villan har ett guldläge, säger Henrik Yxing.

Läget, möjligheten att renovera och känslan att ha ett eget hus kommer att bidra till att fler från Jönköping vill bli medlemmar i UNF. Det tror både Henrik Yxing och Simon Brehmer. 

 – När köpte UNF ett eget hus senast? Det här är unikt, säger Simon Brehmer.  

De omfattande byggnadsarbetena ska göras av proffs, men UNF håller i hela samordningen och planeringen av renoveringen. Föreningen har redan haft planerings- och arbetsdagar där man samlat medlemmar för att alla ska kunna känna att de är med och gör sin del för att återskapa huset. 

– Det är ett sätt att engagera redan existerande medlemmar, och även nya medlemmar kommer att vilja vara en del av det här, säger Henrik Yxing. 

Planen är att Rosa villan ska stå klar innan IOGT-NTO-rörelsens kongresser som ska hållas i Jönköping 2021.  

– Vi är taggade på sommarens verksamhet, men  ser fram emot hösten och renoveringarna, säger Henrik Yxing och Simon Brehmer med en mun. 

Fem ansökningar avslogs av Boverket. 

– Vi får försöka stötta dem att hitta andra finansieringsvägar eller att söka på nytt. Ibland får man försöka fler år innan man får bifall, säger Simon Svensson, vd och bygghandläggare på Våra Gårdar.

Mer från Accent