UNF

Efter flera år – nu får UNF köpa rosa villan i Jönköping

I fem år har UNF Jönköping försökt köpa den rosa villan vid Vätterns strand. Nu har politikerna godkänt köpet och villan är UNF:s.

– Det känns jättebra! Det är fantastiskt att det äntligen är klart, att vi har fått huset och att vi kan sätta igång med det vi har tänkt göra, säger Simon Brehmer, IOGT-NTO-medlem som har hjälpt Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, med köpet.

Att det är en stor händelse för UNF Jönköping är ingen underdrift. De senaste fem åren har UNF försökt förvärva huset, men köpet har inte gått igenom på grund av politisk oenighet.

I förra veckan blev det klart att UNF:s distrikt Jönköping får köpa tomträtten där huset står, och att rosa villan därmed kommer bli en plats där UNF kan bedriva verksamhet. Men först ska huset renoveras för några miljoner.

– Nu håller vi på och ritar upp hur vi har tänkt. Vi tänkte ha kaféverksamhet framför allt på sommaren, men även andra delar av året. Hela Jönköping befinner sig här under somrarna, så att ha verksamhet här är bra för UNF och vår vision. Det här är ett bra ställe att skapa en nykter och öppen mötesplats på, en plats där man inte behöver vara i närheten av alkohol för att träffas och umgås, säger Simon Brehemer.

Vad som ska hända i huset under vinterhalvåret är inte bestämt ännu.

– Vi har mycket idéer för vad man kan göra, till exempel driva barn- och ungdomsgård. Vi ser gärna också att fler organisationer, som NBV och IOGT-NTO, bedriver verksamhet i huset.

UNF får tillgång till huset i augusti och räknar med att kunna bedriva verksamhet i huset till nästa år. Någon typ av invigningsfest blir det också, men inte än.

– Nu firar vi först genom fortsatt hårt arbete med renoveringen. Det är mycket kvar att göra fortfarande, säger Simon Brehmer.

Mer från Accent