Julius Kramer låter glad när Accent når honom i Kairo. Han har just valts in i Världsscoutkommittén, WOSM, under den konferens som hålls där denna vecka.
– Jag är väldigt nöjd och glad över att det gick vägen och även med att vara en del av det yngsta presidiet någonsin; alla är under 40 och två är under 30 år, säger han.
Julius Kramer är 29 år och alltså själv en av de två yngsta.
Han var en stark kandidat, men inget var givet på förhand eftersom hela 26 personer aspirerade på de 12 posterna.
– Det var ovanligt många och bra kandidater, så det var inte alls säkert att jag skulle bli vald.
Julius Kramer valdes dessutom till vice ordförande och kommer att ingå i presidiet.
– Ordförande är från Curaçao och den andra vice ordföranden är från Hong Kong. Alla regioner är representerade i kommittén.
Inte bara en ny kommitté valdes under den 43:e världsscoutkonferensen som hålls i Kairo 17–24 augusti.
– Vi har också en helt ny 10-årsstrategi, så det är mycket positivt i rörelsen just nu med fokus på fred, ungas ledarskap och hållbarhet.
Han säger att scoutrörelsen blir allt viktigare.
– I en allt mer polariserad värld där de väpnade konflikterna ökar samtidigt som klimatet förändras behövs scoutrörelsen mer än någonsin.
Vad ska ni göra åt fred, klimat och polarisering då?
– Vi måste skapa så mycket momentum, positiva trender, som möjligt, och etablera de grundstrukturer som gör att vi kan samla hela rörelsen. Det är en spännande tid där lägerelden och samtalen blir ett sätt att nå unga och motverka det svåra. Vi skapar inkluderande mötesplatser där unga får leda och vi lär oss genom upplevelsebaserat lärande.
Scoutrörelsen har förutsättningar att göra skillnad enligt honom.
– Vi har 57 miljoner medlemmar och finns i allt fler länder. Scoutrörelsen ökar hela tiden sitt medlemstal. Det är viktigt eftersom scouter är mer aktiva i lokalsamhället och har bättre psykisk hälsa. Ju fler vi blir desto fler lägereldar och tillitsutvecklande samtal, säger Julius Kramer.