En efter en dyker deltagarna upp i det digitala Lifesize-rummet. De är inbjudna av IOGT-NTO:s region Öst för att spela bingo, denna Valborgsmässoafton när inget är som vanligt. De flesta spelarna sitter ensamma framför sin datorskärm. Några har förstärkning av sina barn, andra har tvärtom fått ansvar även för barnens bingobrickor och oroar sig för att inte hinna med. Alla har fått brickor utskickade i förväg, de flesta per mejl, de som saknar skrivare per post.
– Är ni laddade? frågar Korin Omar, verksamhetsutvecklare i IOGT-NTO:s team Öst och kvällens bingovärd.
– Ja! svarar alla som har mikrofonerna på.
Korin Omar går igenom reglerna. För de flesta är det första gången de spelar bingo digitalt. För någon är det första bingospelet någonsin. När hon börjar ropa ut numren lägrar sig tystnaden, koncentrationen tar överhand och alla fokuserar på sina brickor. Plötsligt ropas det bingo från flera håll. Några deltagare har samtidigt lyckats fylla en rad. Vinnarna får välja mellan olika priser. Det är lokalföreningarna Sollentuna och Trygghetszonen (Skarpnäck) som är medarrangörer och står för priserna.
Mats Jensen, medlem i Sollentuna, vinner på två rader.
– Det är alltid roligare när man vinner, säger han.
Den som lyckas få tre rader i samma avdelning på brickan vinner ett presentkort värt 500 kronor. Under den första omgången går högsta vinsten till Tove Wilund, Uppsala. I andra och sista omgången vinner Marie Hillner, Falun, högsta vinsten.
Det är andra gången som region Öst arrangerar digital bingoafton.
– Första gången var på långfredagen. Det var väldigt uppskattat, så vi beslöt oss för att göra om det. Då var vi 30 som spelade, nu var vi 48. Vi kommer att fortsätta köra vid större helger. Nu i coronatider kan det bli ensamt och långtråkigt för många när det är långhelg, säger Korin Omar.
Det digitala formatet gör att spelarna inte behöver komma från region Öst utan kan sitta varsomhelst i landet.
– Jag tycker att alla ska få vara med. Det är kul att få se medlemmar från andra delar av landet.
Mats Jensen har deltagit vid båda tillfällena.
– Det är en trevlig aktivitet när man inte kan träffas. Vi är ett gäng som
brukar ses ett par, tre gånger i veckan. Vi ses fortfarande, men man får tänka sig för hur man träffas och vad man gör. Då passar det här bra. Vi var med allihop, på varsitt håll, säger han.
Han tror att vännerna kommer att fortsätta spela digital bingo även efter corona-karantänen.
– Då kan man förhoppningsvis sitta tillsammans och äta en bit mat också, säger han.
”Vi brukar följa med mina svärföräldrar och spela bilbingo på somrarna.”
Korin Omar
Kvällens bingovärdinna Korin Omar älskar att spela bingo.
– Vi brukar följa med mina svärföräldrar och spela bilbingo på somrarna.
Jag tänkte att det borde gå att göra digitalt också.
Att så många ville vara med hade hon inte väntat sig.
– Det kom som en glad överraskning. Så kul att det kom barn med också! Det blev en bra åldersblandning, säger hon.
Framgången har givit mersmak.
– Vår förhoppning är att föreningarna ska ta över så småningom.
IOGT-NTO Östs bingokvällar är ett av många exempel på hur verksamhet digitaliseras. Ett annat är IOGT Atlet som på Facebook bjuder upp till hemmadans till en ny låt varje vecka. Astrid Wetterström, sekreterare i föreningen, kläckte idén.
– Vi har sedan tidigare nästan uteslutande utomhusträning på programmet. Nu har vi växlat upp och har mer aktiviteter än någonsin. Vi ville hitta nya engagemangsformer som fler kan delta i. Då kom jag på den här idén, säger hon.
Hon startade Facebook-gruppen Fredagsdans med IOGT Atlet en torsdag.
– Redan dagen efter hade vi 120 medlemmar. Det hade jag inte räknat med, säger hon.
Vid första tillfället lades Islands bidrag till Eurovision 2020 upp, och uppgiften var att genomföra dansstegen hemma i sitt eget vardagsrum. Medlemmarna uppmanades också att lägga upp en film eller ett foto på sin dans.
– Många bjöd på sig själva. Det var väldigt opretentiöst och många tyckte det var roligt att se gamla och nya vänner. Extra kul var att IOGT Island var med, säger Astrid Wetterström.
En ny låt släpps i gruppen varje fredag. Koreografin ska inte vara för avancerad.
– Det ska fungera för hela familjen. Det ska vara en lågtröskelaktivitet.
Även etablerade verksamheter erbjuder digitala alternativ. Nya IOGT-NTO-medlemmar ska hädanefter få ett mejl med en länk till Diggisen, den nya digitala medlemsutbildningen. Där presenteras organisationen och man får en genomgång av rörelsens grundsatser och förhållandet mellan förbund, distrikt och föreningar, samt argument mot droger.
– På så sätt hoppas vi att intresse väcks. Om vi ökar folks kunskap tror
vi att de kommer vilja stanna kvar längre som medlemmar, säger Malin Karlsson, verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO.
I slutet av kursen finns flera exempel på hur medlemmar kan fortsätta engagera sig, och hur man gör för att gå med i nätverk och föreningar.
Studiecirkeln Iggisen, med fysiska träffar, kommer att finnas kvar för den som vill ha mer fördjupning.
”Vi har också startat en förening genom telefonmöte. Det har vi inte gjort tidigare.”
Ulrika Jansson
För den som vill passa på att förkovra sig dyker allt fler digitala studiecirklar och föreläsningar upp på nätet. Även andra aktiviteter genomförs nu genom internet. Till exempel har två nya föreningar bildats vid digitalt möte. Det är första gången i IOGT-NTO:s historia.
– Det gick förvånansvärt bra. Vi var lite skeptiska innan, men det har fungerat bra. I någon av föreningarna var medlemmarna varken särskilt säkra på språket eller tekniken, men det gick över förväntan. Vi har också startat en förening genom telefonmöte. Det har vi inte heller gjort tidigare, säger Ulrika Jansson, teamchef för IOGT-NTO:s team Öst.
Andra exempel är medlemmarna Kamilla Andersson och Ida Krusevi som har bjudit in till quiz vid flera tillfällen på Facebook, och lokalföreningen 14 junis digitala påskfest där medlemmarna åt påskmat tillsammans, fast var och en satt hemma framför datorn. IOGT-NTO Väst sänder varje måndag klockan 18 på Facebook nyhetsprogrammet Nykterheterna, där programledaren Robert Kaskas blandar allvar och ironi. Och i NBV:s regi hålls en bokcirkel, som Gun-Britt Karlsson i Stigtomta lett i 35 år, nu via mejl. #nyktratillsammans bildades av några medlemmar som ville lyfta olika initiativ och samtidigt skapa möjligheten att sprida tips till fler – och även bjuda in människor som inte är medlemmar.
IOGT-NTO:s vice ordförande Lucas Nilsson saknar möten där man får prata, stöta, blöta och tänka högt och lågt om nykterhet. Han bjuder därför in till Facebook-evenemanget Tisdagstankar varje tisdagskväll klockan 19.
IOGT-NTO erbjöd också digital fastebrytning under Ramadans första vecka.
– Ramadan är ju en väldigt social högtid. För den som sitter i karantän och inte kan bryta fastan med andra ville vi erbjuda ett alternativ till att sitta ensam, säger Ulrika Jansson.
Det blev dock ingen stor succé.
– Det kom några de första dagarna, men sedan prioriterade man att bryta fastan med sin lilla familj i stället. Men, det betyder ju inte att det inte skulle kunna fungera om vi testar igen. Det är svårt att i förväg veta vilka aktiviteter som går hem. Man måste våga testa, säger hon.
På Facebook delar många medlemmar med sig av sina mat- och bakbestyr, utmanar varandra i bakning och lägger ut recept. Somaliska kulturföreningen i Skövde har delat med sig av kvällens middag som är injera och linsgryta, och har publicerat såväl recept som bild under #nyktratillsammans.
Hemifrån köket i Reftele sänder Gunvor Nygren bakskola på Facebook i samarbete med NBV Sydost. I det första avsnittet bakar hon grötbullar, päronkaka och baguetter. I senare avsnitt har hon bakat såväl bullar som knäckebröd, nattjästa frukostbröd och limpor som kaffebröd i form av sockerbullar, bärkaka och nutellakaka.
– Det var Sofia Modigh, utvecklingschef på IOGT-NTO, som utmanade mig att skriva om något jag gör i corona-tid. Och baka gör jag ju, säger Gunvor Nygren.
Hon fick hjälp av Helena Wannberg i Örebro.
– Om jag bara skickade henne en film så skulle hon hjälpa mig att klippa ihop den och lägga upp den.
Den första filmen publicerades i påskas.
– Sedan tänkte jag att det där måste jag lära mig att göra själv. Så jag letade
i datorn. Under ”Foto” hittade jag ”videoprojekt”. Där kunde man göra film. Det var inte så svårt, säger Gunvor Nygren.
”Min man filmar, det har han aldrig gjort förut, och jag klipper ihop filmerna.”
Gunvor Nygren
Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, i Sydost hörde av sig
och tyckte att hon skulle göra halvtimmesavsnitt av bakskolan som de kunde använda.
– Jag försöker välja recept som är enkla så att alla ska följa dem. Min man filmar, det har han aldrig gjort förut, och jag klipper ihop filmerna. Kul att även vi som är över 70 kan göra något sådant.
Gunvor Nygren framhåller att hon inte är något proffs.
– Jag är amatör, men jag har alltid bakat för familjens behov. När vi hade tre tonårssöner hemma gick det åt mycket bröd. Svårigheten är främst att jag brukar höfta ingredienserna. När jag nu ska skriva ner recepten försöker jag mäta noggrannare, men någon gång har det blivit fel.
Hur länge bakskolan fortsätter kan hon inte svara på.
– Det beror på min fantasi hur länge den kan hålla på. Jag funderar på att baka dekorerade bröd framöver. Jag brukar göra det till jul och andra högtider. När vår kassör fyllde 80 bakade jag ett med vindkraftverk, eftersom han är engagerad i sådana.
Inte heller Folknykterhetens vecka såg ut som vanligt i år, även om man i Örnsköldsvik anordnade tipspromenad utomhus, med frågor om veckans tema: Alkohol, graviditet och spädbarns hälsa.
I Värmland blev det en annonskampanj i lokaltidningen, medan Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, satsade på en digital organisationstävling för hela landet. Och IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero höll ett tal utan publik som filmades och lades ut på iogt.se.