Covid 19

Junis satsar på läger i flera former

Digitala läger och skattjakt på hemmaplan är två nyheter i Junis lägerutbud. Med det blir också pandemianpassade "vanliga" sommarläger.

Varje sommar erbjuder Junis läger för barn och unga. I år tvingar pandemin dem att ställa in ett par stora läger – bland annat Trollebolägret som arrangerats i över 40 år.

Andra läger kommer istället ändra form: I Gävleborg erbjuds exempelvis fortfarande övernattningsläger, men i stället fler läger för färre deltagare. I Växjö hålls dagläger istället för övernattningsläger.

– Vi tittar på varje läger för sig och gör olika anpassningar; en del sover glesare, vissa delar tält med barn från samma skola, vi köper pappershanddukar till toaletterna, och vissa läger har blivit dagläger. Men upplever arrangörer att de klarar att genomföra trygg och säker verksamhet får de gärna köra, säger Mona Örjes, Junis förbundsordförande.



Förbundet bestämmer inte över lägerarrangemangen, säger Mona Örjes, men de för ett resonemang med arrangörerna och gör en riskbedömning. Ett exempel på ett läger som i år ändrats något är Södermanlands Äventyrsläger, då man brukar åka minibuss till Ransberg i Värmland.

– Då ställde vi frågan: finns det anledning att förflytta sig så långt? Och nu blir det ett fantastiskt läger, men på närmare håll. Många arrangörer måste också tänka på hur man gör om ett barn visar förkylningssymptom under lägren, och hur de enklast ska komma hem.

Coronautbrottet har gjort att många barn är mer utsatta när både barn och föräldrar tvingats isolera sig i hemmet tillsammans. Och behovet av att byta miljö och träffa andra utanför familjen är stort för många.


Inställda läger är tråkigt, tycker Mona Örjes, särskilt eftersom hon vet vilken positiv skillnad lägren gör för utsatta barn.

– Jag vet att många ledare tycker att det är tufft, många barn är glada över att komma till Junis när mycket annat är inställt. Man vet hur viktigt det är för många barn som kanske har det jobbigt hemma. Men jag är superstolt över att de allra flesta genomför läger eller ordnar någon slags ersättningsaktivitet, säger hon.

På grund av situationen lanserar Junis i år även två nya initiativ: digitala läger och skattjakter hemifrån. De digitala lägren genomförs av lokala ledare, men förbundet har tagit fram innehåll och skickar materialpaket till deltagarna. De kan till exempel innehålla material still experiment, som man sedan använder tillsammans online.

I skattjakten gömmer föreningen små tuber med frågor, som barnen hittar med hjälp av ledtrådar och koordinater. Barn som är medlemmar i Junis kan sedan delta i utlottningen av till exempel sparkcyklar, skateboards och böcker.

– Vi gör det vi kan göra, och hoppas att det gör positiv skillnad för många barn, säger Mona Örjes.

Mer från Accent