– Vi kommer att styra om verksamheten för att kunna vara delaktiga i dessa kristider, säger Carl Wennerstrand, föreståndare på IOGT-NTO:s kursgård Kuggavik.
Planen är att erbjuda ett mer långsiktigt boende för ett 50-tal flyktingar och kunna erbjuda dem helpension med frukost, lunch och middag.
– Kuggavik är redan idag anpassat för barnfamiljer så vi hade gärna sett ett fokus på barn med föräldrar, säger Carl Wennerstrand.
För att det ska bli verklighet måste först en upphandling ske med Migrationsverket. Gården har också god kontakta med kommunen.
– Kommunen här vill ta ett helhetsgrepp i flyktingfrågan och vi vill vara med på den båten och se till att boendet blir bra.
När allt det administrativa väl är på plats måste de sommargäster som bokat in sig på Kuggavik informeras och avbokas. Det är inte tillåtet att blanda flyktingar och turister på samma anläggning. Och från slutet av april är Kuggavik fullbokat med besökare. Men när omläggningen kan ske beror främst på byråkratin, det skulle kunna dröja till senare i år.
– Vi har sagt att vi vill ha minst fyra veckors förvarning för att höra av oss till våra gäster, säger Carl Wennerstrand.
En upphandling för att bli flyktinganläggning skulle även innebära ett pålitligt pengaflöde för Kuggavik, som haft ekonomiska problem till följd av pandemin och nu riskerar att behöva sälja gården.
Även kursgården Aspan i Blekinge är inne i en process att bli flyktingförläggning.
– Vi har varit i tät kontakt med Aspan och diskuterat en gemensam linje för hur det ska se ut.