Ukraina

Miljonlotteriet blir transitboende

Intresset för att ta emot Ukrainska flyktingar i Mölnlycke är stort. Emma Liljebladh är en av volontärerna.

Den 9 mars gick IOGT-NTO Väst ut med utskicket att de vill etablera ett flyktingboende i Miljonlotteriets lokaler. Gensvaret har varit stort.

– Pengar har kommit in via swish, och privatpersoner, föreningar och företag har donerat pengar och förnödenheter. Det är handdukar, hygienprodukter, nallar, blöjor, bindor, kuddar täcken, chips och tacogrejer. Det har varit ett stort gensvar från både näringslivet och civilsamhället, säger Robert Kaskas, teamchef för Team väst.

Från Miljonlotteriets leverantörer har man fått pallvis av saker donerade. Leverantörerna har i sin tur frågat sina leverantörer om donationer. Utskicket har gett många ringar på vattnet.

– Den lokala scoutkåren vidarebefordrade vårt utskick och det fanns ett stort intresse där, säger Robert Kaskas.

I måndags tillsattes en operativ grupp som ska sköta mottagandet. Den består av fem personer som planerar och leder det fortsatta arbetet, och till sin hjälp har de ytterligare ett 15-tal personer som anmält intresse av att vara volontärer.

Emma Liljebladh är en av medlemmarna i den operativa gruppen. Till vardags är hon socionom och jobbar som biståndshandläggare i centrala Göteborg. När hon fick utskicket om flyktingboendet på Miljonlotteriet anmälde hon sig direkt.

– Där är det lätt att känna sig maktlös när man jobbar med ekonomiskt bistånd, det är svårt att vara kreativ inom de ramarna, säger hon.

I den operativa gruppen tänker hon att hennes kunskap om svenska myndigheter kommer väl till pass.

– Jag har tagit på mig att ta fram myndighetsinformation som kan vara viktig för både de boende och för volontärerna, säger Emma Liljebladh.

Det kan också bli aktuellt att hjälpa de boende med myndighetskontakter, något som hon tidigare hjälpt papperslösa med.

– När allt sker så plötsligt och traumatiskt kan det vara svårt att sätta sig in i ett nytt myndighetssystem och därför kan vi behöva lotsa folk lite. Första steget är att ta fram en lathund för att svara på frågor om kan komma upp, som vad är nästa steg, var kommer jag hamna, vem kommer ha kontakt med mig, hur länge kommer jag behöva vänta?

Just nu försöker den operativa gruppen att lägga upp en rimlig tidsplan för när boendet kan öppna. Det är främst tillstånden som gör att det drar ut på tiden. I skrivande stund väntar boendet på bygglov, det måste föras in i detaljplanen att lokalerna ska användas för boende. Ett tillstånd från Räddningstjänsten för 20 boende finns. Kommunen har varit involverad från ett tidigt stadium och har frågat om man kan lösa boende för 40 personer på sikt. Kommunen kommer att ordna med nattpersonal, lagad mat och lakanstvätt, volontärerna ser till att ordna med frukost och fika.

– Det blir ett enklare boende till en början, med madrasser på golvet, vi har inte ordnat sängar än, säger Robert Kaskas.

Att lokalerna blir transitboende betyder att flyktingar från Ukraina hänvisas till Miljonlotteriet av Migrationsverket, för att sedan bo där en kortare tid, upp till en vecka, tills de får plats på ett mer långsiktigt boende eller en flyktingförläggning.

Boendet blir på andra våningen av Miljonlotteriets lokaler i Mölnlycke. De som vanligtvis jobbar där kommer uppmanas att jobba hemifrån eller på första våningen. Tanken är att Miljonlotteriets personal inte ska jobba med flyktingmottagandet utan att detta ska skötas av volontärer. Men Miljonlotteriets lager kommer att användas för att förvara förnödenheter, vilket berör lagerpersonalen.

– Vi hoppas kunna vara en materialnod för andra hjälporganisationer som inte har lagerutrymme. Vi behöver ju inte alla de 500 handdukar som vi fått in själva, säger Robert Kaskas.

IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsberg som ligger nära Miljonlotteriets lokaler kommer att hjälpa till med sänglinne och täcken från sitt vandrarhem. Förhoppningsvis kommer de även kunna hjälpa till med fritidsaktiviteter och duschar.

– Det är ont om duschar här, men vi ska fråga runt bland våra grannar, säger Robert Kaskas.

Utöver sovutrymmen kommer man att ordna ett IT-rum, så att flyktingarna ska kunna hålla kontakt med människor som är kvar i Ukraina, och ett lekrum för barnen. Man räknar med att ta emot en hel del barn på boendet och har tagit höjd för det med leksaker och barnskor.

– Många kommer hit i sina vinterkängor och det kommer att behövas sommarskor framöver. Vi ska försöka göra barnaktiviteter så att det sker något varje dag, säger Robert Kaskas.

I nuläget finns många volontärer, åtminstone i teorin. Emma Liljebladh tror att den operativa gruppens första utmaning kommer bli att hålla boendet bemannat.

– Vi har många anmälda, men att konkret boka upp folk och hela tiden ha volontärer på plats kan nog bli svårt. Åtminstone i starten innan vi vet vad vi har att röra oss med, säger hon.

Just nu är det många idéer som trängs i hennes huvud.

– Jag känner mig väldigt engagerad inför detta och tänker mycket på det. Samtidigt så kommer det ju att bli en utmaning. Vi vet inte vilket skick de här människorna kommer att vara i. Det vi tror att de behöver kanske inte alls är vad de egentligen behöver, vi kommer behöva vara flexibla.

Hon känner sig trots allt peppad inför uppgiften.

– Jag hoppas att vi kommer kunna bidra med något värdefullt. För mig personligen känns det jättekul eftersom jag i min vanliga arbetsroll inte har så mycket handlingsutrymme. Jag hoppas att vi kan hjälpa människor, och inte bara vara en glorifierad förvaring utan ett ställe där de kan hämta andan och känna hopp att det här kan lösa sig.

Mer från Accent