Covid 19

IOGT-NTO:s sociala företag Alltjänst frodas mitt i krisen

Många företag har det tufft under coronakrisen – men för IOGT-NTO:s sociala företag Alltjänst är det tvärtom.

Christer Håkansson var inte orolig när coronakrisen började i mars. Han bedömde att verksamheten skulle gå bra trots krisen, och det gör den.

– Vi har många trogna kunder, främst pensionärer och olika företag. Trots corona fortsätter buskar och gräs att växa, och dessutom behöver vi aldrig möta kunderna, utan får ordrar digitalt, säger Christer Håkansson, trädgårdsmästare och verksamhetsansvarig, och fortsätter:

– När fler blivit permitterade eller stannar hemma för att isolera sig, ser de trädgården oftare och vill helt enkelt göra något åt den.

Alltjänst i Sörmland är ett av tio sociala företag som drivs av IOGT-NTO. De har som ändamål att integrera personer som står långt ifrån arbetsmarknaden på grund av missbruk eller annan ohälsa.

Tre år har gått sedan Alltjänst startades. De sysslar främst med trädgårdsarbete, men samarbetar även med målare och snickare för att renovera fasader. Christer Håkansson säger att han känner till stora välkända företag som anlitar dem just för att Alltjänst är ett socialt företag.

– Vi har satsat mycket på reklam och att synas. Vi gör bra jobb och får goda recensioner, så samma kunder ringer om och om igen. Våren är dessutom vår mest aktiva årstid, säger han.

April och maj brukar vara hektiska månader, och fortsätter alltså att vara det även i år. Däremot märker Christer Håkansson att en del avvaktar med att beställa större jobb.

– Jobb för 3 000 till 15 000 kronor klarar många av, för de har en buffert för att göra fint i trädgården. Men stora jobb, där man ska bygga trädäck, lägga marksten då kan det dra iväg och kosta 100 000 till 500 000 kronor. För sådant verkar det vara fler som håller i pengarna nu. Och vem skulle inte göra det om man riskerade att bli uppsagd? säger han.

Mer från Accent