Covid 19

IOGT-NTO-företag satsar på hemleverans av mat

IOGT-NTO:s sociala företag startar hemleverans av matlådor i coronatider. "Folk behöver ju fortfarande mat", säger Esther Omonobe.

Kycklingklubbor, raggmunkar och smörgåstårta. Det är bara några av rätterna på hemleverans-menyn hos Café Alpha & Esthers Deli i IOGT-NTO:s hus i Häggvik, Sollentuna.

– Vi vill underlätta för de som tvingas stanna hemma, säger Esther Omonobe, en av initiativtagarna.

Kafét startades i augusti i fjol, och sedan dess har det rullat på. Men när coronaviruset slog till i Sverige märkte de hur antalet kunder drastiskt minskade.

– Många jobbar hemifrån och vissa är rädda för att komma ut, men vi tänkte: folk behöver ju fortfarande mat! Så nu levererar vi matlådor, säger Esther Omonobe.

Hon säger att många som besöker kaféet regelbundet är pensionärer, därför ville de särskilt hjälpa dem.

– De är i riskgruppen och bör inte gå ut, så vi ville underlätta för de personerna. På så sätt kan vi fortsätta sälja också.

Nu annonseras det på kaféets hemsida om matlådor som kan levereras hem för 80 kronor styck. Deras specialitet är svensk husmanskost och olika afrikanska maträtter.

– Och om man beställer mat till två dagar senare, så kan man be om nästan vilken rätt man vill – så länge det är husmanskost eller afrikansk mat, säger Esther Omonobe.

I IOGT-NTO:s sociala företag integreras personer som av olika skäl står långt från arbetsmarknaden. Matbeställningarna från Café Alpha & Esthers Deli görs på telefon, och de kommer att försöka leverera mat över hela Stockholm.

– Vi har fått löfte från andra medlemmar i IOGT-NTO Sollentuna att hjälpa till med att leverera matlådorna. Det kommer nog inte att räcka med bara en bil om någon ska till Sollentuna och en annan till Liljeholmen. Vi är tacksamma för all hjälp vi kan få, säger Esther Omonobe.

Mer från Accent