IOGT-NTO-rörelsen ideell förening, som bedriver rörelsens internationella biståndsarbete, har nu fått bekräftat att man gått vidare i processen att förnya sitt samarbete med Sida. IOGT-NTO-rörelsen är en av 24 organisationer som kommer kunna söka medel för verksamhet under tre till fem år, med ekonomiskt stöd upp till 70 miljoner kronor.
– Vi har väntat på besked sen i september och det är kul att vi hamnar i den här gruppen av organisationer. Det är många expertorganisationer, där vi är en av de som Sida valt att prioritera. De ser att vi är kompetenta och kan hantera ett sånt här bidrag, säger Johanna Davén generalsekreterare för IOGT-NTO-rörelsen ideell förening.
Som en del i att utvärdera och reformera det svenska biståndsarbetet valde Sida tidigare i år att säga upp avtalen med samtliga samarbetsorganisationer. Bland dem även ForumCiv som IOGT-NTO-rörelsen fått sina biståndsmedel genom. Biståndsorganisationer tvingades inleda en ny process för att kunna förlänga sina projekt och det är i denna process IOGT-NTO-rörelsen nu gått vidare till nästa steg. Det finns dock ännu inga garantier för att man beviljas medel.
– Det är en resa kvar men nu finns en tydlig karta. Vi skrev i vår intresseanmälan att vi kan vara med och möta målen i regeringens CSO-strategi men nu ska vi göra en ansökan om vad vi vill göra med medlen, säger Johanna Davén.
”Bästa sättet att få framgångsrika ekonomier är att främja demokrati.”
Hon ska möta Sida imorgon för att lägga fram IOGT-NTO-rörelsens sak.
– Vi gör skillnad både på kommunnivå och nationell nivå. Vårt arbete är starkt kopplat till hälsa men också kvinnors rättigheter.
Den nya biståndspolitiken har ett större fokus på att biståndet även ska gynna svenska intressen utomlands.
– Årets nobelpristagare i ekonomi har visat att bästa sättet att få framgångsrika ekonomier är att främja demokrati. För IOGT-NTO är solidaritet och demokrati ledord i ett arbete som kommer gynna Sverige så väl som hela världen, säger Johanna Davén.
När medlen från Sida inte längre är en självklarhet har månadsgivarna blivit allt viktigare för IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete enligt Johanna Davén.
– De gör det möjligt för oss att skapa långsiktig förändring där den behövs som mest och är en grundförutsättning för att kunna söka stöd från Sida.
Att IOGT-NTO-rörelsen fått besked om att man gått vidare i processen betyder att man återigen kan börja blicka framåt. Men de stora förändringarna i den svenska biståndspolitiken har påverkat arbetet. Från och med nästa år ska alla organisationer som får biståndsmedel kunna gå in med minst 15 procent av medlen som behövs för att genomföra ett projekt. Det innebär en tredubbling av egeninsatsen jämfört med för några år sedan.
– Vi har fått stänga regionkontoren i Thailand och Tanzania och säga upp mycket kompetent personal. Det är enbart framtvingat av den nya politiken. Styrelsen har varit tvungna att ta svåra beslut och i god tid för att vi ska klara av situationen, säger Johanna Davén.
Nu finns bara det svenska kontoret kvar. Personalen har skurits ner från 14 till nio tjänster som alla utgår från Sverige. Men man har också valt att tillsätta en internationell chef, Johan Bengtsson som tidigare ansvarat för arbetet i Asien.
– Johan går in i den rollen med mycket erfarenhet av rörelsen. Han kommer att dela sin tid mellan Sverige och Thailand.