Kongress 2021

Högt tempo på Junis kongress

Med bara två kongressdagar krävs ett visst tempo. Stressat, tycker Marianne Hallbert.

Göteborg och Bohusläns Junisdistrikt har samlats i ett konferensrum på ett hotell i centrala Göteborg. I ett annat rum lite längre ned i korridoren sitter Älvsborgs distrikt i ett eget rum, med egen skärm och webbkamera.

Det var först på lördagsmorgonen som förhandlingarna började, men kongressen smygstartade på fredagskvällen med provning av läsk från Popbox. En upplevelse som gav blandade känslor. Vissa tycker att läsken smakade för syntetiskt.

Aya Turani. Foto: Jens Wingren

– Min favorit var mandarinläsken, säger Aya Turani, Älvsborgs distrikt, som är nominerad som ledamot till Junis förbundsstyrelse.
– Jag är egentligen rätt ny med allt det här så det känns väldigt spännande.

De två distrikten samlas i hotellets matsal för lunchpaus. Göteborgarnas motion har just blivit nedröstad av kongressen.

– Vi ville få till ett eftersläp på bidragen från förbundet så att vi i god tid får veta vad vi har att jobba med. I nuläget får vi besked om bidraget under pågående verksamhetsår. Det gör det svårt att ha anställda, säger kassören Marianne Hallbert.

Foto: Jens Wingren

Frågor om fördelning av pengar och personal verkar vara en av de hetare frågorna på Junis kongress. Elva av distrikten har förbundsanställda verksamhetsutvecklare, medan sju distrikt anställer verksamhetsutvecklare för egna pengar. Göteborg är ett av dem.

– Det gör att andra distrikt kan subventionera sina aktiviteter medan barnen hos oss får betala för verksamheten. 80 procent av våra utgifter är personalkostnader, säger Marianne Hallbert.

Marianne Hallbert. Foto: Jens Wingren

Marianne Hallbert upplever att de inte fått tid att förklara sin motion för de andra distrikten.

– Hade vi fått ses och prata om det här så hade nog fler förstått. Det är nackdelen med det digitala. Vi hade behövt fler diskussioner inför kongressen, säger hon.

– Det är väldigt få som har varit inne och diskuterat på VoteIt innan kongressen. Jag är jätteförvånad, säger distriktets ordförande Anneli Simu.

Foto: Jens Wingren

IOGT-NTO:s kongress pågår i sex dagar, Ungdomens nykterhetsförbunds, UNF, i fem. Men Junis kongress är bara två dagar lång, trots att den vanligtvis är nästan lika lång som IOGT-NTO:s. Det kräver ett visst tempo.

– Det är alldeles för kort och har lett till en för stressad diskussion mellan distrikten, förbundsstyrelsen och kansliet. Vi borde ha haft mer tid på oss, säger Marianne Hallbert.

Trots det ligger man före schemat vid lunch på lördagen. Ärenden har avklarats i rask takt med tyst acklamation.

– Men det betyder att det inte blir mycket till diskussion, säger Pontus Beskow-Borg, vice ordförande i Göteborg och Bohusläns distrikt.

Pontus Beskow-Borg. Foto: Jens Wingren

De flesta håller med om att förbundsstyrelsen varit snabba att svara på frågor i VoteIt innan kongressen och även uppmuntrat till förträffar. Även föredragningar har man kunnat ta del av i förväg.

Förhandlingarna återupptas halv två på eftermiddagen och det går undan i dagordningen. Johan Groth agerar VoteIt-support och driver på i rask takt. Ombuden har 60 sekunder på sig att lägga sina röster på varje punkt. Pontus Beskow-Borg noterar att inte alla 75 ombud röstar i varje omgång och begär därför en ordningsfråga.

– Det går för fort, kan vi ha upprop så att vi vet att alla ombud är med?

Presidiet går med på ge varje omröstning lite längre tid, men något upprop ska inte behövas. Ska man klara av en kongress på två dagar krävs ett visst tempo.

Mer från Accent