Covid 19

Han ”telefonkramar” medlemmar i karantän

Många IOGT-NTO-föreningar har ställt om till digital verksamhet. Men alla har inte möjlighet att delta – därför ringer Anders Almgren 30–40 medlemmar om dagen.

När alla uppmanas att hålla sig hemma för att bromsa smittspridningen av Covid 19 sker många föreningsmöten och aktiviteter istället online. Samtidigt finns ett digitalt utanförskap, bland annat bland äldre medlemmar, som inte har internet hemma.

Det har fått flera distrikt att starta uppringnings-verksamhet. En av de som ringer runt till medlemmar i sitt distrikt är Anders Almgren, IOGT-NTO Mitt i Östersund. Han fick idén via Facebook av Olle Häggström (se längre ned i artikeln), och blev inspirerad att börja ringa upp medlemmar i sin del av distriktet.

– Vi i rörelsen måste visa våra äldre medlemmar att vi är måna om dem, många, inte minst de äldre medlemmar, har blivit isolerade under pandemin. De blir så glada när man ringer! Att de förstår att någon bryr sig. Jag ger dem en kram telefonledes, säger Anders Almgren, som bor i Tandsbyn och är medlem i IOGT-NTO-föreningen Spinnflugan (”Vi gillar att fiska och vara ute i naturen).

Till vardags jobbar Anders Almgren som anställd i IOGT-NTO mest med att värva nya medlemmar. Det är inte så lätt just nu med smittrisken, så istället ägnar han sig åt att vårda de medlemmar distriktet redan har. Han brukar fråga dem om vad de uppskattar inom IOGT-NTO, om de är nöjda med sitt medlemskap, eller om det är något särskilt de behöver hjälp med för tillfället. Han säger att många blir överraskade.

– Det har verkligen fått positiv effekt, och 99,9 procent blir jätteglada när man ringer. Jag försöker uppmuntra dem att komma ut i trädgården, eller på promenad. I vissa fall har det lett till att jag hjälper några i närområdet med att handla, säger han.

Samtalen rings efter klockan nio på morgonen, och han slutar ringa strax före klockan tre på eftermiddagen. Han brukar hinna med runt 30 till 40 samtal om dagen, vilket motsvarar ett samtal var tionde minut om han håller på i sex timmar.

Anders Almgren har som mål att ringa uppåt 700 medlemmar. Hittills har han pratat med 150. Han tycker att det är roligt att ringa runt.

– Det håller mig sysselsatt och jag blir själv väldigt glad! Har du en bra känsla, sprids det ofta vidare när man pratar med andra. Vi måste bry oss mer om varandra här i samhället.

IOGT-NTO-föreningen i Drömme, väster om Örnsköldsvik, bestämde sig för att ringa samtliga 194 medlemmar.

– Det är länge sedan vi gjort något där vi får så mycket tacksamhet. Vi når inte riktigt alla, vissa svarar inte på okända nummer och några medlemmar bor på boenden. Men med merparten får vi ett samtal med som varierar på några minuter till 15-20 minuter, säger föreningens ordförande Olle Häggström.

Också IOGT-NTO Väst ringer runt och frågar alla föreningar och olika medlemmar hur de mår och vad de gör – och uppmanar dem även att ringa runt till varandra.

Mer från Accent