Tollare

Folkbildning lockar Tollares nya rektor

”Vi ska lära ut, inte bara producera betyg”, säger Anna Eriksson, ny rektor för IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare i Nacka.

En biodlare som tänker allra bäst när hon syr och ritar mönster – och som har lång erfarenhet av skolledarskap. Det är Anna Eriksson, som tillträder som rektor på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare den 1 juni, när den nuvarande rektorn Matts Kempinsky går i pension.

– Det ska bli superspännande! Jag ser mycket fram emot uppdraget, säger hon.

Ledarskap är enligt Anna Erikson något man tränar upp och blir bättre på hela tiden. Om saker och ting blir annorlunda med henne som rektor tycker hon är svårt att avgöra.

– Mitt intryck av Matts är att han är väldigt engagerad, och det är jag med. Vi har båda lång erfarenhet, vilket jag tror skapar stabilitet. Sedan är jag lite yngre, 47 år, och jag är kvinna, så det är klart att det kan bli skillnader. Jag har jobbat både privat och offentligt i skolans värld, allt det finns i min erfarenhetsbank som chef.

Anna Eriksson har lång erfarenhet av vuxenutbildning i olika former, bland annat som SFI-lärare, rektor och skolchef. Hon blev rektor för första gången 2007.

– Jag har varit chef i många år, och det är inte så många yrken där man blir piggare ju längre man jobbar, men det blir man i skolans värld. För jag tror man ägnar allt mindre tid åt detaljfrågorna och arbetar mer med att motivera, utveckla och engagera.

För henne känns det viktigt att skapa ett Tollare där man får ihop verksamheten med både utbildning och konferens-biten. Hon vill bidra till en ton och kultur som känns igen oavsett varför man är där.

Folkbildandet lockar Anna Eriksson. Hon har länge jobbat med privat och offentlig vuxenutbildning, men har alltid gillat folkhögskolornas sätt att undervisa på.

– Jag tror mycket på det relationella, nära lärandet, där man skapar ett sammanhang. I vanlig skola kan jag uppleva att det är för stort fokus på målet, men inte resan dit. Vi ska lära ut, inte bara producera betyg, säger Anna Eriksson.

– På det sättet uppskattar jag folkhögskolan, där man både läser på distans, men också har fysiska träffar. Det finns en social inriktning där det inte bara är prestationsinriktat. Det skapar mer nära band mellan elev och lärare.

Trots att det dröjer några månader innan hon tillträder, har hon redan nu besökt skolan ett par gånger och hållit i ett personalmöte.

– När jag satt i bilen på väg hem efter första mötet var jag så glad. Jag ser i ögonen på dem att de jobbar med just det de vill. De har sitt hjärta med varje dag, och eleverna märker det.

Anna Eriksson är nykterist och tycker att Tollares nyktra profil skapar en god miljö och bra förutsättningar. Det ger möjlighet till elever att tänka till, menar hon.

Vid sitt fritidsboende har Anna Eriksson två bisamhällen där egen honung produceras. Och hon jobbar gärna med allt som har med tyg och tråd att göra: stickar, syr kläder, ritar mönster.

– Eftersom mitt jobb är mycket siffror och papper, gillar jag att göra något avkopplande som också hjälper mig tänka klart. När jag syr i min ateljé faller många tankar som rör verksamhetsbeslut och skolledarskap på plats.

Mer från Accent