Cannabislegalisering

Rapport: Här är folkhälsoriskerna med amerikansk legalisering

En ny rapport anser att USA måste börja tänka på cannabis ur ett folkhälsoperspektiv.

De senaste åren har många amerikanska delstater legaliserat cannabis, antingen för medicinskt bruk eller i berusningssyfte. Den amerikanska legaliseringen har präglats av en kommersiell hållning till cannabis. Det rapporterar NPR.

– Konsekvensen är att folkhälsoaspekterna fått ta plats i baksätet, säger Steven Teutsch som är del av det utskott vid National Academies of Science som nyligen släppt en rapport om cannabislegaliseringarnas hälsoeffekter.

En konsekvens av legaliseringarna är att amerikaner nu använder sig av cannabis mer regelbundet än alkohol. Det är vanligare att vuxna amerikaner använder cannabis varje dag, eller nästintill, än att man använder alkohol lika ofta. 2022 beräknades 17 miljoner amerikaner använda cannabis så gott som varje dag.

Legaliseringen har gjort det lättare att få tag på cannabis och den svaga regleringen av marknaden gör att många produkter har högre koncentration av det rusgivande ämnet THC än tidigare. Den amerikanska marknaden har ett rikt utbud av cannabisprodukter som inte bara är till för att röka utan som också kan konsumeras oralt eller via vape. Många delstater har regler om koncentrationen av THC i ätbar cannabis, men saknar regler för andra former.

– Det finns produkter med väldigt höga koncentrationer THC, till och med uppåt 60 till 90 procent, säger Yasmin Hurd, vice ordförande för utskottet som tagit fram rapporten.

Hon menar att höga koncentrationer ökar risken att man tar för mycket på en gång vilket bidragit till att personer som använder cannabis hamnat i trafikolyckor och behövt uppsöka sjukhus.

Trots att fler använder cannabis så har, enligt rapporten, inte forskningen om hälsoeffekterna av cannabis kunnat hålla jämna steg. En anledning är att cannabis på federal nivå är klassad i det som kallas “schedule 1”, kategorin för mycket vanebildande droger utan erkänd medicinsk användning. Det gör att forskning försvåras och att det är svårt att få tag på cannabis som får användas i forskning.

Legalisering kan också bidra till ett en drog framstår som mindre riskfylld, enligt Yasmin Hurd.

– Riskerna med THC, psykoser, självmordstankar och beroende, ökar när dosen ökar, säger hon.

Rapporten drar slutsatsen att den federala regeringen, som fortfarande betraktar cannabis som olagligt, bör ta en större roll i att skydda folkhälsan i de delstater där cannabis är lagligt. Bland annat genom att ta fram nationella riktlinjer om kvalitet och styrka på cannabisprodukter, men också med hjälp av informationskampanjer som beskriver riskerna med cannabis.

Mer från Accent