Junis

Ludde blir Lycklig i Slovakien

Hunden Ludde, som lär vuxna att prata om alkohol med barn, exporteras nu till Slovakien.

Junis utbildningsmaterial Ludde är utvecklat för att hjälpa vuxna att prata med barn om hur det kan vara att ha en förälder som dricker för mycket. Ludde kommer ursprungligen från Schweiz och översattes till svenska av IOGT-NTO-rörelsens barnorganisation Junis. Hunden Ludde kommer att heta Happy i Slovakien – men berättelsen kommer att vara densamma.

Mona Örjes. Foto: Junis

– Movendi Internationals president Kristina Sperkova hade följt oss och vårt arbete med Ludde och tyckte att det var en bra metod som kunde passa även för verksamheten i Slovakien, säger Mona Örjes, Junis förbundsordförande, och fortsätter: 

– Ludde är ett utbildningsmaterial vi är superstolta över, så det känns kul att fler kan ta del av det!

Kristina Sperkova kommer från Slovakien och har kvar några trådar i hemlandet, vilket gjorde att hon kunde vara drivande i att översätta materialet.

– Jag tror det är viktigt att barn i en tidig ålder lär sig att förstå problemen de kanske har erfarenhet av hemifrån och på ett barnvänligt sätt få dem att förstå att det inte är deras fel – och att det finns människor de kan lita på och prata med. Ludde ger barn utrymme att förstå sina känslor och att förstå andra barn samt att hitta lösningar, säger Kristina Sperkova, som även är ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse.

Mona Örjes är en av dem som har hållit i Junis utbildningar i Sverige för att lära pedagoger och annan personal hur man kan arbeta med Ludde-materialet. Hon har även hållit en utbildning på engelska för organisationen Psik i Slovakien.  

– Det känns jättekul att vi kan utbilda pedagoger i Slovakien som brinner för det här, så att materialet kan spridas. Vi vet att det i varenda klass och förskolegrupp finns någon som far illa och då behövs det här materialet. Den här metoden gör det lättare att hitta de barnen och kunna hjälpa dem utan att vara utpekande eller fördömande, säger hon. 

Mer från Accent