Junis

Ludde lär fler att tala om beroende med barn

För att lära vuxna tala med barn om missbruk, utvecklade Junis utbildningsmaterialet Ludde. Idag har 300 gått Ludde-utbildningen.

Valpen Ludde har det bra hos sin husse Fredrik. Men snart börjar husse glömma bort att mata, klappa och rasta honom. Ludde blir ledsen och tror att han gjort något fel – men det visar sig att orsaken är en annan: Husse har alkoholproblem.

Det är en grundhistorien i utbildningsmaterialet Ludde, som Junis lanserade förra våren. Tanken var att vuxna skulle kunna använda det som ett verktyg för att få yngre barn att sätta ord på sina känslor  och prata om alkohol och missbruk.

Sedan i fjol har mycket hänt berättar Gabriella Degerfält Hygrell, projektledare för Ludde-materialet.

– Först skulle det lanseras till lärare och förskolelärare framförallt, men nu har vi breddat målgruppen och har träffat även socialsekreterare, kuratorer, skolsköterskor och BVC, stödverksamheter och ideella som möter barn i sina verksamheter. Vi har även varit i Vasa, Finland med Ludde, säger hon.

– Många av dem säger ”äntligen” och är taggade på att använda Ludde. De uttrycker att det är ett material som behövts länge.

Sedan förra året har materialet dessutom utvidgats. Ludde-underlaget kommer ursprungligen från Schweiz, och nu har man hunnit översätta ytterligare fyra berättelser till svenska; bland annat om när husse glömmer bort Luddes första dag på hunddagis.

I handboken som vänder sig till vuxna har Junis också lagt till fler perspektiv, för den som arbetar inom skola/förskola och för de som jobbar med socialt och hälsofrämjande arbete – samt för de inom ideellt föreningsliv.

Utbildningen för Luddematerialet kommer att fortsätta vara gratis under 2020. Ett klassrumspaket (som innehåller fysiskt och digitalt material) kostar 200 kronor.

Hittills har Junis inte sammanställt siffror på hur många barn som fått använda Ludde-materialet, men det är något man försöker få återkoppling på just nu.

– Åtminstone har 300 personer gått vår utbildning för Ludde. Det har ökat jättemycket, bara sedan slutet av 2019. Vi har fått lite rull på det nu, säger Gabriella Degerfält Hygrell.

Hon visste att det fanns ett stort behov av ett verktyg som Ludde, men det var ett större än hon anat.

– När vi träffat professionella och de har delat med sig av sin vardag har det blivit tydligt. Många upplever att det är svårt att prata med barn om sådana saker.

Ytterligare ett nytt tillskott till materialet är så kallade ”tycka om-kort”. Med hjälp av korten kartlägger man vilka som finns i Luddes närhet och vilka han litar på, exempelvis lärare och kompisar.

– På så sätt kan vi kartlägga även vilka barn har i sin närhet som de tycker om och litar på, och att de inte alltid behöver prata med den som är vårdnadshavare. Vi är just på gång med att skicka ut de här korten, säger Gabriella Degerfält Hygrell.

Mer från Accent