Internethandel

Internethandel med alkohol på uppgång – tusentals liter stoppas

Många beställer alkohol via internet för att slippa skatta. Tullverket ser en enorm ökning under förra året.

Internethandeln med alkohol har ökat med 46 procent sedan 2019. Nu menar Tullverket att det också märks i post- och paketflödet. Förra året stoppade man sju gånger så mycket alkohol från utländska webbutiker jämfört med året innan.

– De flesta som beställer alkohol från utländska webbutiker har tyvärr ingen aning om vilka regler som gäller, säger Martin Petersson som är sakkunnig på Tullverket i ett pressmeddelande.

Den som beställer alkohol från en utländsk webbshop måste nämligen betala svensk alkoholskatt på köpet.

– När vi har stoppat alkoholen måste du förutom alkoholskatt även betala en straffavgift, som kallas för transporttillägg, för att få ut dina beställda varor, berättar Martin Petersson.

Totalt stoppades 35 077 liter alkohol i Tullen 2023, året innan var samma siffra bara 4 873 liter. Det är främst öl som stoppas, och mängden öl som Tullverket stoppade förra året var tio gånger så stor som 2022. Mängden sprit förbubblades och så även antalet stoppade försändelser.

Men internethandel står fortfarande för en ganska liten del av alkoholkonsumtionen. Ungefär 2 procent av svenskarnas alkoholkonsumtion beräknas komma från internethandel enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Mer från Accent