Covid 19

Var femte dricker mindre alkohol under pandemin

Var tredje svensk har ändrat sina alkoholvanor under pandemin enligt en ny undersökning.

En undersökning, som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Carlsberg, visar att var tredje svensk har ändrat sina alkoholvanor sedan pandemin bröt ut. Var femte av de intervjuade, 21 procent, uppger att de druckit mindre alkohol under pandemin, medan 1 av 10, 10 procent, har druckit mer än tidigare.

Framförallt är det personer mellan 18 och 35 år som har minskat sin konsumtion. Där uppger 35 procent att de dricker mindre alkohol. 

Försäljningen av alkoholfri öl fortsätter också att öka. Detta syns även i försäljningsstatistiken för alkoholfri öl. Nätförsäljningen av alkoholfri öl har gått upp med över 350 procent sedan mars förra året skriver bryggeriet i ett pressmeddelande.

Stockholmarna är de som är mest förtjusta i alkoholfri öl i Sverige. 9 procent av stockholmarna uppgav att de drack alkoholfri öl minst en gång i veckan, jämfört med 4 procent i övriga landet. 

Var fjärde svensk har enligt undersökningen tagit en vit månad minst en gång under de senaste två åren, och över hälften av svenskarna, 58 procent, planerar att ta en vit månad under 2021. Bland dem som har avstått alkohol under en månad var den absolut vanligaste anledningen att man ville leva mer hälsosamt.

Fotnot: Undersökningen Dryckeskollen genomfördes av Kantar Sifo under perioden 10 till 13 december 2020. Totalt ingick 1 098 personer i undersökningen i åldern 18 till 79 år.

Mer från Accent