Alkohol

Studie: Så dämpar alkohol empatin

Forskare tror sig ha hittat ett samband mellan hur alkohol höjer smärttröskeln och hur det dämpar vår empati mot andra och gör oss mer aggressiva.

I en studie från Ohio State University, publicerad i Journal of Studies on Alcohol and Drugs, var testpersonerna som fick den mest påverkade smärttröskeln av alkohol också de som var mest villiga att tillfoga andra smärta. Det skriver Sci-tech Daily.

– Om berusade människor inte känner sin egen smärta så är det mindre troligt att de känner empati när andra upplever smärta, och det skulle kunna göra dem mer aggressiva, säger Brad Bushman, professor i kommunikation vid Ohio State.

Studien baseras på ett experiment där testpersonerna först under 20 minuter fick dricka alkohol eller en placebodryck. Testpersonerna fick sedan ta emot allt starkare elektriska stötar i två av sina fingrar tills de beskrev stöten som smärtsam, detta för att etablera deras smärttröskel.

I nästa steg fick testpersonerna spela ett onlinespel dr vinnaren skulle få ge förloraren elchocker på en skala från 1 till 10, där 10 motsvarade testpersonens egen smärttröskel. De fick också välja hur länge stötarna skulle vara. I själva verket existerade ingen motspelare som skulle ta emot elstötarna, utan syftet var att få ett mått på testpersonernas empati.

Studiens resultat visar att de testpersoner som druckit alkohol fick en högre smärttröskel än de som druckit placebo. Man kunde också se att de testpersoner som högst smärttröskel också var mer aggressiva mot sina påhittade motspelare och delade ut starkare och mer långvariga elchocker.

– Det finns många anledningar till att berusade personer är mer sannolika att medvetet skada andra, men den här studien antyder att tolerans mot smärta är en möjlig orsak, säger Brad Bushman.

Mer från Accent