Covid 19

Politiker delade ut konjak som ”desinfektionsmedel”

En kenyansk politiker skickade konjaksflaskor i stödpaket till coronapatienter – i desinfektionssyfte. Ett tilltag som väckt stark kritik, inte minst från WHO.

Guvernören i Kenyas huvudstad Nairobi, Mike Sonko har skickat ut omsorgspaket till personer som drabbats av Covid-19. I paketet ingick vanliga matvaror – men också alkohol.

Under en presskonferens försvarade han valet med att alkohol kan fungera som ”hals-desinfektionsmedel”, rapporterar CNN.

– Jag tror att utifrån forskningen som genomförts av Världshälsoorganisationen och olika organisationer, har man trott att alkohol spelar en stor roll i att döda coronaviruset, sade Mike Sonko inför tv-kamerorna, samtidigt som hans ansikte täcktes av ett skyddande plastvisir.

Men Världshälsoorganisationen, WHO, har uttryckligen sagt att alkohol inte skyddar mot coronaviruset och rekommenderar snarare människor att minimera sin alkoholkonsumtion.

I ett uttalande från WHO, efter Mike Sonkos utspel, säger organisationen att alkohol kan försvaga en individs hälsa och till och med göra dem mer sårbara för virus, inklusive corona.

Githinji Gitahi, vd för den ideella hälsoorganisationen Amref Health Africa, fördömde Nairobi-guvernörens påstående och vädjade till kenyaner att istället ta avstånd från alkohol.

Det är inte första gången Mike Sonko kritiseras offentligt. Förra året arresterades han efter anklagelser om korruption och tvingades överlämna några av sina uppgifter till den nationella regeringen.

I omsorgspaketet skickades en flaska med konjak ut. Tillverkaren har sedan dess gått ut och understrukit att varken deras dryck, eller annan alkohol skyddar mot viruset.

Mer från Accent