Smuggling

Öresundsbron utmanar tullen sedan 25 år

Med den nya bron fick Tullverket ett helt nytt flöde att bevaka.

Dimman ligger tät över Öresund den här förmiddagen. I tullens lokaler vid brofästet på den svenska sidan pågår sökträning, en hund nosar ivrigt efter undangömda föremål.

– Det ställs hårda krav på våra hundar. Nu kör vi ett test där utbildade hundförare tränar valpar, säger Håkan Hansson, biträdande chef vid Tullverkets kontrollenhet syd.

Alla hundar är tränade att hitta såväl narkotika som vapen. Vapen smugglas ofta in i delar.

När Öresundsbron öppnades för 25 år sedan blev det nödvändigt för tullen att förändra sitt arbete i grunden. Ett trafikflöde dygnet runt innebar en svår utmaning. Innan Öresundsbron öppnades styrdes tullens arbete främst av färjornas ankomster. En strid ström av fordon på en bro är en helt annan och svårare uppgift.

– Jag jobbade i Trelleborg tidigare. Där kunde vi stå kvar tills alla fordon på färjan kört i land. Här vid bron kommer det bilar hela tiden. Till en början var det en konstig känsla, berättar Håkan Hansson.

Tulltjänstemännens förmåga att se avvikelser spelar en avgörande roll för att hitta sådant som förs in illegalt. Samtidigt har den tekniska utrustningen utvecklats under de 25 år som bron funnits. Den handburna röntgenutrustningen, till exempel, har gjort det lättare att upptäcka illegala varor i lastbilar, trailers och containrar.

– Kokainet ökar. Förra året togs nästan 1,6 ton kokain. Mängden narkotiska tabletter vi hittar är skrämmande stor. Då ska man komma ihåg att vi stoppar uppskattningsvis tio-femton procent av det som förs in, fortsätter Håkan Hansson.

För första gången särredovisar tullen nu beslagen av tabletter. En stor del av dessa är syntetiska opioider, framför allt det smärtstillande läkemedlet tramadol som ofta används bland gängkriminella vid skjutningar. Vanligt är att de som ska utföra morduppdrag tar tramadol för att bli avtrubbade inför dådet. Under 2023 beslagtogs 2,1 miljoner sådana tabletter, under 2024 mer än dubbelt så många – 4,8 miljoner.

Tullens största beslag av tramadol hittills gjordes i början av 2024. Det rörde sig om mer än 740 000 tabletter som upptäcktes i en lastbil. På gatan skulle beslaget ha varit värt omkring 22 miljoner kronor.

Den beslagtagna mängden cannabis minskade från 7,2 ton 2023 till drygt 6 ton 2024.

– Vi har kanske en tendens att bli lite fartblinda. Sex ton är ju fortfarande en otroligt stor mängd. Tittar vi tillbaka i tiden är det fortfarande jättemycket, påpekar Håkan Hansson.

Mängden alkohol som förs in minskade från 56 800 liter till 54 800 liter från 2023 till 2024. Det har blivit ovanligt att privatpersoner tar bilen till Tyskland för att lasta bilen full med alkoholdrycker. Anledningen, enligt Håkan Hansson, är att det inte längre är tillräckligt lönsamt.

Däremot stoppar tullen allt fler onyktra förare vid Öresundsbron och andra gränsövergångar. Förra året var 760 förare så påverkade att det ledde till en brottsutredning. Av dem var 147 påverkade av både alkohol och narkotika. Här är det svårt att göra jämförelser eftersom tullen gjorde många fler kontroller 2024 än tidigare år. Men särskilt uppseendeväckande är att mer än var fjärde onykter förare körde lastbil eller annat tungt fordon.

En stor mängd av tullens beslag görs vid Öresundsbron, men smugglarnas vägar och tillvägagångssätt förändras ständigt. Mycket förs in via hamnarna och containertrafiken. Under pandemin ökade mängden beslag i postförsändelser. Det flödet har fortsatt att vara stort. Tullen har nu en grupp som enbart arbetar med att kontrollera postflödet.

– Vi har lite att jobba med, om man säger så. De kriminella nätverken ligger alltid ett steg före oss. Märker vi att kokainet minskar här vid bron, så kommer det i stället in någon annanstans. Då gäller det för oss att omfördela resurserna, säger Håkan Hansson.

Mer från Accent