Alkoholnormen

”Nej tack” till alkohol duger inte i Danmark

Bara varannan dansk anser att det är accepterat att tacka nej till alkohol .

Det krävs något mer än att man bara inte vill som ursäkt att avstå från alkohol i Danmark. Det visar en ny undersökning, som den danska organisationen Alkohol och samhälle genomfört rapporterar Politiken.

Endast varannan, 50 procent, av de drygt 2 000 danskar mellan 30 och 65 år som besvarat undersökningen, menar att det accepteras om man bara säger att man inte har lust att dricka. Var femte tycker att det är svårt att känna sig delaktig i sociala sammankomster där det förekommer alkohol om de inte själva dricker. Att man ska köra bil accepteras däremot som skäl av 83 procent.

Ida Fabricius Bruun, direktör för Alkohol och samhälle, menar att undersökningen visar att det fortfarande är stigmatiserande att inte dricka alkohol i Danmark – och att det inte bara gäller unga.

– Jag blev inte överraskad, men beklagar självfallet att det inte ser annorlunda ut, säger hon till Politiken.

Hon förtydligar att svårigheterna drabbar såväl dem som tidigare druckit mycket alkohol och dragit ner, som dem som bara inte har lust att dricka.

– Nu har vi länge talat om ungas alkoholkonsumtion och pressen att dricka som många unga berättar om. Den här undersökningen säger något om att förväntningarna och normerna att man ska dricka också finns bland vuxna, säger hon.

Enligt rusmedelsforskaren Jakob Demant, lektor på sociologiska institutionen vid Köpenhamns universitet, vittnar undersökningen om en kultur som lägger stor press på alla, och där det är svårt att avstå från att dricka alkohol. En orsak till det anser han kan vara att ett enkelt ”Nej, tack” till alkohol uppfattas som en avvisning av något mer. För alkohol är inte bara ett rusmedel.

– Det är också något symboliskt, något vi bjuder varandra på. Det är något vi tar fram när vi ska fira något gemensamt. När man säger nej tolkas det som att man säger nej till att vara en del av det symboliska som sker, säger han till Politiken.

Alkoholforskaren och direktören för Statens institut för folkhälsa, Morten Grønbæk, förundras ändå över att så många inte accepterar ett nej till alkohol.

– Om man inte tycker om räkor eller inte tål jordnötter så ifrågasätts det inte. Därför tycker jag att det verkligen är märkligt att så många menar att det inte är acceptabelt att tacka nej till alkohol, säger han till Politiken.

Han tror att många inbillar sig att alkoholkulturen är huggen i sten. Men den kan lätt ändras menar han och ger ett exempel:

– När jag var läkare på Hvidovre Hospital på 90-talet hände det titt som tätt att såväl överläkare som annan personal tog en eller två öl på lunchen. Och när sjuksköterskorna fyllde år så serverade Gammel Dansk till morgonkaffet på avdelningen. Det händer inte idag, säger han. 

Mer från Accent