Ungas drickande

18-årsgräns för alkohol föreslås i Danmark

Danmarks hälsomyndighet vill höja åldersgränsen för alkoholköp.

Förslaget är en del av den nya hälsoreform som presenterats av hälsominister Niels Sandø, rapporterar The Local. I dag är det lagligt för danskar över 16 år att köpa öl och vin med en alkoholhalt upp till 16,5 procent i butik.

Myndigheten Sundhetsstyrelsen har ett särskilt fokus på att skydda unga människor: ”Vi vet att unga som dricker stora mängder alkohol vid ett och samma tillfälle har en ökad risk att utsättas för olyckor, våld och oönskat sex.” Det påpekades även att alkohol påverkar minnet och inlärningsförmågan. Danska ungdomars alkoholkonsumtion är bland den högsta i Europa.

I de nya hälsoråden har även rekommendationerna för högsta alkoholintag för personer över 18 år. Från 14 standardglas för män och 7 för kvinnor under en vecka, till max 10 för båda könen – och max 4 standardglas under en dag. Att hälsomyndigheten inte längre gör någon skillnad mellan könen hänvisas till att risken för sjukdom och död är relativt lika oavsett kön.

Förslaget väckte omedelbar kritik från Dansk folkeparti.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer