Självbiografi

”Jag har en osund relation till alkohol”

"Vi lär oss acceptera saker som leder till att vi mår dåligt och fastnar i missbruk och beroende." Det säger poddaren Fredrik Söderholm, som skrivit självbiografiska Sorry, allt gick åt helvete.

Det var när Fredrik Söderholm gjorde en podd tillsammans med skådespelaren Ola Rapace som han insåg att han bar på trauman från barndomen. I podden hade han beslutat sig för att ta reda på varför han gång på gång förstörde relationer med vänner och partner. Bland annat sökte han upp sin pappa, som försvann ur familjens liv innan Fredrik var född. Han tog också kontakt med en psykolog.

– Hon sa att hon tyckte att jag verkade vara så rädd och frågade vem som hade skrämt mig så. Det kunde ju inte gärna min försvunna pappa ha gjort, så då trillade polletten ned. Jag insåg att det var min mamma som skrämt mig genom att hota med att ta sitt liv, mörda våra katter, eller att inte ha pengar till hyran eller elen så att vi skulle bli vräkta eller utan ström.

Han säger att han många gånger fått höra att han inte var önskad.

– Vi hade spelat in ett samtal vid middagsbordet mellan min bror, mig och mamma. När vi spelade upp det så hör jag henne säga att hon önskar att hon aldrig fått oss, men ingen av oss reagerade. Det var förstås för att vi hört det hundratals gånger förut.

I boken finns ett avsnitt där Fredrik Söderholm beskriver ett av sina tidigaste minnen: 

”Jag stod och höll krampaktigt i staketet som omgav mitt dagis. Jag såg ut genom de gröna rombformade hålen i staketet och väntade på att mamma skulle komma över backen bredvid kyrkan. Klockan var sent på eftermiddagen och jag var det enda barnet som var kvar. Förskolepedagogerna Ulla och Eva var där. Ulla med sitt tjocka, burgundröda hår och fräkniga, vänliga ansikte. Eva med sin lite mer barska uppsyn. Kort, vitt hår i sidbena och ett härjat ansikte. Jag blev erbjuden en halv banan. En klen tröst för en pojke som kände sig övergiven. Det kändes i hela kroppen. Som att det var något farligt som hände. Halsen och bröstet kändes trångt. Ögonen fuktiga. En rädsla och ledsenhet som förvandlades till ilska. Till slut kom hon med sin knarrande skinnjacka och hämtade mig. Jag var lättad, men väldigt arg.”

Tror du att dina reaktioner på den händelsen och din mammas hot att ta livet av sig, eller säga att ni inte var önskade, har blivit kraftigare eftersom din pappa faktiskt övergav er?

– Jag tror att mina upplevelser och bristen på anknytning hade varit traumatiserande ändå, men kanske, när man också vet att det faktiskt kan hända …

Han valde att konfrontera sin mamma i en podd, inte bara en, utan två gånger. Den första gången slutade med att hon rusade ut ur studion. 

Med facit i hand: Var en podd den bästa platsen att konfrontera henne? Vad skulle hänt om du tagit upp det mellan fyra ögon? 

– Om vi hade tagit det själva hade inte utfallet blivit annorlunda. Vi hade behövt en terapeut med oss i så fall. Men jag ångrar inte att jag gjorde det. Och jag tycker att hennes reaktion var rimlig under omständigheterna. 

Han tycker att det ledde till något positivt.

– Det var en upprättelse för den ”lilla Fredrik”, att våga göra det och få höra att det som skedde i barndomen inte var hans fel. Även om det var den vuxna Fredrik som var den som sa det till honom.

”Många har hört av sig efteråt och sagt att de också vill konfrontera sina föräldrar.”

Fredrik Söderholm

Relationen till mamman blev också bättre efteråt.

– Det var otroligt förlösande och har tagit vår relation framåt. Det öppnade en lucka till en källare med osorterad bråte. Det var nödvändigt för att kunna börja städa upp. Livsviktigt, faktiskt. Och så är det många som hört av sig efteråt och sagt att de också vill konfrontera sina föräldrar, så kanske har det hjälpt någon.

Det är också därför han vill skriva en bok.

– Jag kommer att ta alla chanser att dra uppmärksamhet till de här frågorna. Anknytning, dysfunktionella relationer och hur vi påverkas av samhällets normer för till exempel alkoholkonsumtion och stress. Att vi lärt oss acceptera saker som leder till att vi mår dåligt och fastnar i missbruk och beroende.

Fredrik Söderholm i studion. Foto: Eva Ekeroth

Pappan dödförklarades efter tio års frånvaro. Men tre år senare fick Fredriks mamma ett brev från Skatteverket som meddelade att hennes civilstånd ändrats från änka till gift eftersom hennes man dykt upp i Sverige igen. Han hade hållit sig gömd i Berlin. Tillsammans med Ola Rapace sökte Fredrik Söderholm upp sin pappa med inspelnings-utrustningen. Pappan bor ute på landet, i en stuga som han slutat städa efter en cancerdiagnos. ”Jag tänkte att jag aldrig sett en sådan mänsklig misär”, skriver Fredrik Söderholm. De har inte setts igen, men han tror att pappan fortfarande lever.

”Jag kommer att ta alla chanser att dra uppmärksamhet till de här frågorna.”

Fredrik Söderholm

– Jag har inte hört något annat i varje fall, och det borde jag ju ha gjort. Det var ändå skönt att få träffa honom och höra hans version. Bra också att inse att den personen hade jag inte mått bättre av att ha i mitt liv. 

Trots att Fredrik Söderholm bara är 31 år har han redan bytt en hjärtklaff och fått en hjärnblödning.

– Det var en tandinfektion som förstörde min hjärtklaff. Jag hade blåsljud på hjärtat sedan tidigare, vilket gjorde att infektionen fick fäste i hjärtklaffen. På grund av hjärtklaffen äter jag blodförtunnande medicin. När jag sedan fick covid åkte jag till akuten för att jag mådde så dåligt, men de skickade hem mig igen utan att kolla mina blodvärden och då fick jag hjärnblödning.

I boken beskrivs hur han några veckor senare sitter och väntar på sin förre pojkvän som han stämt träff med. Han är nervös tar några öl medan för att lugna nerverna medan han väntar. 

”Jag har byggt ett liv där alkohol är en stark ingrediens.”

Fredrik Söderholm

Det verkar inte som om du är särskilt bra på att ta hand om dig?

– Jag har använt alkohol och andra droger för att reglera känslor. Jag har fortfarande kvar en osund alkoholkonsumtion. Särskilt på sommaren. Jag har försökt komma till rätta med det genom att försöka förstå varför jag gör så – att det har med min bakgrund att göra. Jag har haft vita halvår och har gjort elva av de tolv stegen i tolvstegsprogrammet, men jag vill ju inte bli nykter. Jag har byggt ett liv där alkohol är en stark ingrediens. Jag skulle bli tvungen att byta umgänge helt om det skulle funka. Eller att alla jag har omkring mig också blev nyktra.

Vad skulle behöva hända för att du skulle bli motiverad att bli nykter?

– Att mitt liv faller sönder; att jag blir av med Gott snack (Radioprogrammet som är hans huvudsakliga försörjning) och blir deprimerad. Och att det beror på alkoholen. 

Mer från Accent