Hälften av Sveriges anställda har någon gång varit på en julfest där alkoholen tagit över kvällen – och var tionde har till och med valt att stanna hemma på grund av den. Inför årets arbetsplatsfiranden uppmanar IQ:s vd Mojtaba Ghodsi både chefer och medarbetare att tänka om kring alkoholens roll.
Enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, är chefer den yrkesgrupp som dricker mest alkohol. Samtidigt är det just chefernas beteenden som ofta sätter normen för kulturen på arbetsplatsen.
– Om chefen är van vid att alkohol är en självklar del av firandet är det sannolikt att den inställningen följer med när personalen ska belönas. Klart man ska fira, det är medarbetarna värda, men det finns många sätt att göra det på. Som chef har du både möjlighet att föregå med gott exempel och att utmana alkoholnormen, säger Mojtaba Ghodsi i ett pressmeddelande.
Bland yngre medarbetare, som dricker historiskt lite, märks dessutom en tydlig krock med äldre generationers förväntningar. Unga efterfrågar mer moderna sätt att umgås, medan många chefer fortfarande lutar sig mot traditioner där alkoholen varit en självklar del av gemenskapen.
Även gåvor kan skapa problem. Att ge alkohol i julklapp är fortfarande vanligt, men enligt IQ är riskerna underskattade.
– Alkohol kan uppfattas som generöst, men det är svårt att veta vem som har negativa erfarenheter. Det finns smartare och mer inkluderande julklappar, säger Mojtaba Ghodsi.
Inför årets firanden lyfter IQ därför flera konkreta råd. Chefer uppmanas vara restriktiva med alkoholservering och se till att alkoholfria drycker presenteras lika attraktivt som alkoholhaltiga. De uppmanas också reflektera över vilka signaler de själva sänder. Medarbetare uppmanas i sin tur att undvika ”alkoholtjat”, hjälpa till att ifrågasätta kulturen och dricka med måtta om de väljer att dricka.