Covid 19

Alkoholstopp 22:00

Regeringen har beslutat att förbjuda försäljning av alkohol efter klockan 22 på kvällen från den 20 november. "Bra att regeringen tar ansvar", säger IOGT-NTO:s ordförande.

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero välkomnar regeringens besked, som lämnades vid en presskonferens idag.

– Bra att regeringen tar ansvar för smittspridningen genom att åtgärda en av de riskfaktorer som alkoholservering sena kvällar och nätter inneburit, säger han till Accent.

– Samtidigt vill vi vara tydliga med att detta bara är ett första steg. Fler åtgärder kan komma att behövas, då risken är att problemen flyttas från krogen till andra miljöer, fortsätter Johnny Mostacero.

Hittills har den svenska regeringen avhållit sig från förbud och istället vädjat till människor att följa Folkhälsomyndighetens råd för att undvika smittspridning. Det har fungerat till stor del. Men det räcker inte.

– Vi går mot mörkare tider vad gäller smittspridningen. Alla indikatorer pekar åt fel håll. Vi står inför ett läge som riskerar att bli nattsvart, säger statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens idag på eftermiddagen.

Han tycker att människor blivit sämre på att följa råden.

– Många tar sin del av bördan, men några gör det inte. Det riskerar att drabba oss alla. Vartenda beslut vi tar i vardagen har betydelse. 

Under påverkan av alkohol är det lätt att tappa omdömet och att glömma de förhållningsregler man annars klarar att förhålla sig till. Därför har regeringen nu beslutat att försäljning av alkohol stoppas efter klockan 22.

– Barer och nattklubbar är riskmiljöer. Under påverkan av alkohol är det lätt att tappa omdömet, säger socialminister Lena Hallengren.

Beslutet fattas med stöd av Alkohollagens kapitel 3, paragraf 10, enligt socialminister Lena Hallengren. Hon säger också att en konsekvens blir att serveringsställena kommer att stänga 22:30, eftersom lagen säger att de ska vara utrymda 30 minuter efter serveringen avslutas.

– Jag förstår att människor är trötta och vill återgå till en normal vardag, men nu behövs det mer uppoffringar, inte mindre, säger hon, och förtydligar:

– Ha bara fysisk kontakt med dem du bor med eller, om du bor ensam, med dem du valt att dela bubbla med. Och med fysisk kontakt menas mindre än 1,5 meter under mer än 15 minuter. Gå inte på glöggmingel och 50-årsfester. Gå inte till shoppingcenter eller gym. 

De nya reglerna träder i kraft den 20 november och beräknas gälla till den sista februari 2021.

Mer från Accent