Alkoholförbud

Alkoholförbud i vietnamesisk film och tv

Vietnam begränsar alkoholscener i film och på tv, och får regissörer att rasa.

Skådespelare på tv och i filmer i Vietnam får inte längre dricka alkohol rapporterar Vietnam News. Förutom med två undantag: om de porträtterar historiska figurer eller fördömer beteendet.

Den nya bestämmelserna, som kallas Dekret 24, är till för att begränsa bilder av alkoholkonsumtion för minderåriga tittare.

Det innebär att skådespelare i en scen inte får tvinga andra personer att dricka, de får inte heller föreställa en alkoholkonsument under 18 år. De får inte visa personer som dricker alkohol på hälso- eller utbildningscenter, rehabiliteringscenter, platser för socialt arbete, arbetsplatser för statliga myndigheter, parker, busshållplatser, biografer eller teatrar.

De får inte heller berömma organisationer eller individer för framgångar som grundas på deras alkoholproduktion.

De nya bestämmelserna får dock inte stöd av vietnamesiska regissörer. De oroar sig för att dekretet kan begränsa människors konstnärliga kreativitet.

– Dekret 24 är fortfarande tvetydigt och innehåller många begränsningar, säger regissören Phan Đăng Di i en intervju med tidningen Phụ Nữ HCM City, och tillägger:

– Vin och öl finns i vardagliga aktiviteter, så kommer filmer fortfarande att vara sanningsenliga om dryckesscenerna tas bort? Till exempel en scen med ett par som dricker vin på bröllopsnatten – det är inte en scen som är avsedd för att kritisera deras beteende.

Phan Đăng Di anser att Dekret 24 kommer att orsaka svårigheter för regissörer, som hur man kan skildra ett bröllop på landsbygden utan vin, en scen i en bar eller ett möte mellan gangsters.

– Om det inte finns några mer uttryckliga bestämmelser kommer Dekret 24 att fortsätta att begränsa filmens kreativitet och sätta press på filmskapare och kulturförvaltningsmyndigheten.

Regissören Lưu Trọng Ninh hävdar att han kommer att följa lagen, men betonar behovet av att klargöra de begränsningar som nämns i dekretet.

– Till exempel skulle det vara lättare för filmskaparna om förordningarna tillät fem procent alkoholdrickande, filmade karaktärerna som dricker i små glas och specificerade alkoholvolymen, säger han till Vietnam News.

Enligt regissören Mai Thế Hiệp innehåller dekretet en lättbegriplig punkt för filmskapare – om filmen har en scen där karaktärer dricker alkohol måste det fastställas från början att filmen riktar sig till tittare över 18 år.

– I dekret 24 står att bilder där det dricks vin eller öl kommer att begränsas om publiken är under 18 år. Därför bör filmer som måste ha sådana scener märkas för publik som är över 18.

Mer från Accent