Vietnam

Tomma barer efter höjda rattfylleböter

Vietnams nya alkohollag, som trädde i kraft vid årsskiftet, visar nu resultat.

En ny nolltolerans mot rattfylla och höga böter för den som kör alkoholpåverkad har lett till att vietnameserna blivit mer försiktiga med alkoholen. Landets ölförsäljning minskade med 25 procent under januari. Det rapporterar Bloomberg.

Hien Ekeroth kom nyligen tillbaka till Sverige efter att ha firat det vietnamesiska nyåret med sin familj i Hanoi. Hon vittnar om att den nya alkohollagen märks tydligt
– Vi hörde många grannar och vänner prata om att det är en stor skillnad, att man undviker att köra full och att många ölbarer är helt tomma, säger hon

Uppskattningsvis 80 procent av de som dricker alkohol i Vietnam är män, och det finns en stark norm att män ska dricka, vilket märktes under nyårsfirandet.
– Män dricker fortfarande, men sedan är det deras fruar som får köra bilen hem. Det hade varit helt otänkbart tidigare, säger Hien Ekeroth

Ett annat sätt att undkomma böter är att ta en taxi. Många ställen som säljer öl erbjuder numera gratis, eller rabatterade taxiresor hem.

Tusentals rattfyllerister har bötfällts sedan lagen trädde i kraft. 6 200 böter delades ut bara under första halvan av januari, för ett totalt värde av över 10 miljoner kronor.

Motorcyklister kan tilldelas en bot på så mycket som 3 500 kronor, vilket är dubbelt så mycket som innan den nya lagen trädde i kraft och motsvarande två månadslöner för många vietnameser. Den som kör bil eller lastbil påverkad riskerar ett bötesbelopp på upp till 19 000 kronor. Även cyklister kan bötfällas för att vara påverkade i trafiken.

Branschföreningen The Vietnam Beer Alcohol Beverage Association anser att bötesbeloppen för att köra alkoholpåverkad är för höga. Nu skär man ner ölpriserna för att återigen höja försäljningssiffrorna.

Vietnams ölkonsumtion har nästa fyrdubblats sedan 2004 och därmed blivit ett intressant land för den internationella alkoholindustrin. Internationella företag var mycket involverade i att utforma Vietnams nya alkohollag som bland annat innebär att alkoholreklam ska inkludera hälsovarningar och att alkohol inte ska säljas till personer under 18 år.

WHO uppskattar att 79 000 vietnameser dör årligen av orsaker kopplade till alkohol.

Mer från Accent