Midsommar

8 av 10 svenskar: Vuxna ska inte bli fulla runt barn

Många tycker att barn ska slippa umgås med fulla vuxna, men att säga till när man märker att någon blir för full är svårt.

Midsommar är en av helgerna på året då svenskarna dricker som allra mest alkohol, förra året ökade Systembolagets försäljningsvolym under midsommarveckan med cirka 50 procent jämfört med en vanlig vecka. Men många svenskar, 8 av 10, tycker inte att vuxna bör bli berusade med barn i närheten enligt en undersökning som Systembolaget gjort inom ramarna för initiativet Barndom utan baksmälla.

Karolina Dahlbeck Nobel, ansvarig för folkhälsa på Systembolaget tror att många rycks med i starka alkoholnormer kring högtider.

– Man tycker att det är fel att bli berusad runt barn men reflekterar kanske inte kring sin egen konsumtion. För barnen är det ju lika jobbigt oavsett om det är en vanlig dag eller midsommar. Jag tror att många blir lite mer ursäktande mot sitt eget drickande just vid högtider.

Sex av tio deltagare i undersökningen svarar att de anser att barn påverkas negativt av att ha berusade vuxna i sin närhet. Och hela sju av tio tror att en förälders alkoholkonsumtion kan påverka barnets framtida alkoholvanor.

En tredjedel av deltagarna har sett vuxna som regelbundet blivit för alkoholpåverkade i närheten av barn, men av dessa är det bara en tredjedel som svarar att de ingrep i situationen. Många svarar att de är rädda för konfrontationen eller för att göra fel.

– Det gör stor skillnad när en vuxen ser och agerar. Även om det kan skapa dålig stämning under midsommar är det avgörande att våga agera för att stödja barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris i ett pressmeddelande.

Karolina Dahlbeck Nobel tror att alkoholnormen också spelar stor roll när den typen av situationer.

– Det är väldigt stigmatiserat att kommentera någons alkoholvanor. Vi vill bryta det stigmat både av omtanke för individen och dess närstående, säger hon.

Mer från Accent