Midsommar

Alkohol på midsommar oviktigt för många

Midsommar förknippas traditionellt med alkohol. Men för många svenskar är alkoholen oviktig och varannan oroar sig för att någon de ska fira med ska bli för berusad.

En undersökning från Systembolagets dotterbolag IQ visar att många svenskar tycker att alkoholen inte är så viktig på midsommar och många har upplevt en midsommar där det blev för mycket alkohol. Var tionde deltagare i undersökningen svarar att de någon gång avstått från midsommarfirande för att det dricks för mycket.

– Om var tionde väljer bort firande för att det dricks för mycket behöver vi kanske rannsaka oss själva – hur blir jag när jag dricker? Är det mitt beteende som gör att andra inte vill komma på festen? En fest bör ju inkludera alla, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ i ett pressmeddelande.

Samtidigt är varannan orolig för att någon de ska fira med kommer dricka för mycket. Kvinnor oroar sig oftare än män.

Men alkoholen och framförallt den traditionella snapsen kanske inte är så viktig för svenskarna ändå. I gruppen män mellan 50 och 64 är det störst andel som svarar att de alltid eller ofta dricker snaps på midsommar, men de är bara 6 av 10. Bland kvinnor och yngre blir det mer ovanligt och bland unga kvinnor är det 7 av 10 som svarar att de sällan eller aldrig dricker snaps på midsommar.

– Unga dricker mindre än tidigare generationer. Till och med något så traditionsbundet som midsommarsnapsen verkar vara på dekis. Samtidigt blir det tydligt att snaps verkar vara en machogrej, säger Mojtaba Ghodsi.

Mer från Accent